Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ενημερωτικό Σημείωμα από τον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, Θεόφιλο Λαμπρογιαννάκη!


ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τηλ. 6972495042                  
Email: ofiii@yahoo.gr                        

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

      Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου διεξήχθη υπό την αιγίδα της ΔΟΕ πανελλαδική σύσκεψη αιρετών ΠΥΣΠΕ,ΑΠΥΣΠΕ,ΚΥΣΠΕ στην Αθήνα. Στην τοποθέτησή μου τόνισα τις βασικές αρχές της Ενωτικής Κίνησης όσον αφορά τους αιρετούς. Συγκεκριμένα, για εμάς οι αιρετοί δε συνδιοικούν στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά ελέγχουν τη διοίκηση για τις πράξεις της, με βασικό σημείο το ότι προστατεύουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και το συμφέρον των συναδέλφων. Πρέπει να τελειώνουμε πια με το φαινόμενο πολλοί αιρετοί να ξεχνούν το ρόλο τους μέσα στα συμβούλια και να ταυτίζονται με τη διοίκηση, κάνοντας τους συναδέλφους να απαξιώνουν το θεσμό του  αιρετού και το συνδικαλισμό στο σύνολό του. Πρέπει η θέση μας εκεί μέσα να είναι κρυστάλλινη, διάφανη και με συγκεκριμένη στόχευση.
     Φυσικά δε θα μπορούσα να μην τονίσω, ζητώντας από τη ΔΟΕ, μάταια να πάρει θέση  για τις ακόλουθες αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες ενέργειες της διευθύντριας Π.Ε. Ηρακλείου που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα:
      1.Έχουμε ζητήσει τα κενά που υπάρχουν στο νομό μας ανά σχολείο τρεις φορές εγγράφως, κάτι το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως αιρετοί και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Να επισημάνω ότι ως ισότιμα μέλη του ΠΥΣΠΕ έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία που ζητάμε. Προφανώς κάποιους ενοχλεί η έντονη δραστηριότητά μας ως Ενωτική Κίνηση.
     2.Εδώ και δύο μήνες ο δημοκρατικός τρόπος τοποθέτησης των αναπληρωτών μέσω συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ, που εφαρμοζόταν για πολλά έτη στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου έπαψε να ισχύει. Εντελώς συμπτωματικά, μετά την εκλογή αιρετών από την Ενωτική Κίνηση στους  νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι διευθυντές εκπαίδευσης επικαλέστηκαν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος να τοποθετούν τους αναπληρωτές μόνοι τους. Φυσικά ακόμα κι έτσι, οφείλουν να καλούν τους αιρετούς για τον έλεγχο της διαδικασίας, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες και οι καιροί πονηροί. 
     3.Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα για τους αναπληρωτές παράλληλης στήριξης, η τοποθέτηση των οποίων, όπως σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα, γίνεται από το ΠΥΣΠΕ, σύμφωνα με το Π.Δ. 1/2003, άρθρο 11, παρ. 27.Για το συγκεκριμένο θέμα περιμένουμε ακόμα απάντηση από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, στον οποίο καταθέσαμε ένσταση από κοινού οι δύο αιρετοί στις 20Φεβρουαρίου.Αντί αυτού απάντησε την επόμενη μέρα η διευθύντρια Π.Ε. Ηρακλείου. Σας κοινοποιώ την απάντησή της και προτείνω αντί να νουθετεί τους αιρετούς, να ενημερωθεί ότι τα Π.Δ. είναι ανώτερα των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων που επικαλείται. Άρα οφείλει να ακολουθεί το συγκεκριμένο Π.Δ. και έπειτα να εφαρμόζει τα υπόλοιπα. Πάνω απ’ όλα όμως φαίνεται ξεκάθαρα η στόχευση για υποβάθμιση του ρόλου των αιρετών και κατάργηση του συμβουλίου, με τα μάτια στραμμένα στον.. εκλογικό Μάιο..
     4.Στα θέματα της συνεδρίασης, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να μας στέλνουν τουλάχιστον 48 πριν, μπαίνει το θέμα διάφορα, μέσα στο οποίο προστίθενται την ώρα της συνεδρίασης αρκετά θέματα, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά μας να πάμε προετοιμασμένοι πάνω στα προς συζήτηση θέματα.
     5.Το κερασάκι στην τούρτα όσων αναφέρονται παραπάνω είναι ότι έβαλε ΠΥΣΠΕ με θέμα την ένσταση συναδέλφου για τα μόρια μετάθεσης, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή τη μέρα που οι αιρετοί  ήμασταν στην Αθήνα..Τα συμπεράσματα συνάδελφοι δικά σας..
     Εμείς δεσμευόμαστε πιστοί σε όσα πρεσβεύουμε από την αρχή ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του κλάδου και των συναδέλφων. Ο σκοταδισμός ανήκει στο παρελθόν και αποτελεί μοναδικό προνόμιο όσων μας οδήγησαν στη σημερινή άθλια κατάσταση. Οφείλουμε να τους αφήσουμε οριστικά πίσω,διότι δεν αξίζει στην εκπαίδευση αυτή η απαξίωση
 
      
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ,ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ,27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ενημερωτικό από τον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Τρούλη Γιώργο!


4o Ενημερωτικό Φεβρουαρίου

 

Γιώργος Τρούλης                                        Ρέθυμνο, 27 Φεβρουαρίου 2013

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου
Τηλ. 6945802754


Προς τους Συναδέλφους μου


Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα 1ο: «Στη σκιά της ένστασης προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης η 2η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου»

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου με 3 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αρχικά την εξέταση ενστάσεων σχετικά με τη μοριοδότηση των συναδέλφων που έχουν κάνει αίτηση μετάθεσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, την εξέταση αιτήσεων βελτίωσης θέσης 2 συναδέλφων και ένα θέμα με τίτλο επικύρωση απόφασης διευθυντή πρωτοβάθμιας.

«Επικύρωση απόφασης διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Στη σκιά της ένστασης που έχω καταθέσει στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών συναδέλφων παράλληλης στήριξης αλλά και την αποδοχή αίτησης βελτίωσης θέσης, ήρθε στο υπηρεσιακό συμβούλιο ο διευθυντής εκπαίδευσης Ρεθύμνου να περάσει την απόφασή του για αποδοχή της αίτησης βελτίωσης συναδέλφισσας στην παράλληλη στήριξη.
Θεωρώ τουλάχιστον κοροϊδία προς το υπηρεσιακό συμβούλιο να καλείται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη ενέργεια του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην ένστασή μου ζήτησα να εξεταστεί η αίτηση βελτίωσης από το υπηρεσιακό συμβούλιο και να γίνει ξανά η διαδικασία τοποθέτησης των αναπληρωτών συναδέλφων. Ενώ επιμένει ο διευθυντής πρωτοβάθμιας ότι έχει την αρμοδιότητα να πράττει αυτά που πράττει περιμένω γραπτή απάντηση στην ένσταση που έχω καταθέσει.
Ως αιρετός κατήγγειλα το γεγονός γιατί δεν μπορεί από τη μια να παρακάμπτεται το υπηρεσιακό συμβούλιο και  από την άλλη να καλείται να νομιμοποιήσει μια αυθαίρετη απόφαση. Για το λόγο αυτό, θέλοντας να προασπίσω το κύρος του υπηρεσιακού συμβουλίου, αποχώρησα από τη διαδικασία.

«Ενστάσεις για τη μοριοδότηση των συναδέλφων»

Έγιναν 2 ενστάσεις δεκτές από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Η μία επειδή η υπηρεσία είχε υπολογίσει τα μόρια όχι σύμφωνα με τις πράξεις (αποφάσεις) του ΠΥΣΠΕ αλλά σύμφωνα με τις αναλήψεις υπηρεσίας που υπήρχαν στο φάκελο του συναδέλφου και η δεύτερη επειδή είχε προσμετρηθεί ως χρόνος ανάληψης υπηρεσίας συναδέλφου γυμναστή (τοποθέτηση σε 3 σχολεία) η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στα σχολεία κι όχι η ημερομηνία της απόφασης τοποθέτησης του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, κάτι που συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις που δεν υπήρχαν, για κάποιο λόγο, αναφορές ανάληψης στα σχολεία.
Ως αιρετός ζήτησα να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων, να υπάρχει κοινή ημερομηνία ανάληψης για όλους τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν την ίδια περίοδο και αυτό να αποτελέσει βασική θέση και αρχή του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου.

«Απόρριψη ένστασης κατά πλειοψηφία»

Μία αίτηση δεν έγινε δεκτή (κατά πλειοψηφία) και αφορά συναδέλφισσα νεοδιόριστη του 2010. Η συναδέλφισσα μετακινήθηκε την πρώτη χρονιά με αίτησή της εντός του νομού και όπως αναφέρθηκε στο ΠΥΣΠΕ από τις κείμενες διατάξεις ( νομοθεσία και διευκρινιστική εγκύκλιος του 2012) δεν μπορεί να λάβει το διπλασιασμό των μορίων της τρίτης χρονιάς αν και υπηρετεί κανονικά στη σχολική μονάδα της οργανικής της σήμερα και τα τρία χρόνια ήταν στην περιοχή διορισμού της. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς γίνεται να "τιμωρούνται" οι συνάδελφοι για κάτι που δεν γνώριζαν; Πώς γίνεται οι συνάδελφοι να εγκαλούνται ότι δεν έπραξαν σωστά μετά από δύο χρόνια, όταν δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από την υπηρεσία; Δεν γίνεται οι συνάδελφοι να πληρώνουν την αδιάφορη στάση της πολιτείας με τις ασάφειες και τα κενά στους νόμους και τις εγκυκλίους. Η μετακίνηση της συναδέλφισσας έγινε το Σεπτέμβριο του 2010 δηλ. 2 χρόνια προτού ξεκαθαρίσει το υπουργείο παιδείας τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ως εκπαιδευτικοί και ως πολίτες αυτής της χώρας πώς μπορούμε να δεχθούμε τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη στάση της πολιτείας απέναντί μας; Τι άλλο μπορεί να θεσπιστεί από το υπουργεία παιδείας για να καταστρατηγήσει δικαιώματα των εκπαιδευτικών; Ως εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουμε να δείξουμε την αντίδρασης μας σε τέτοιου είδους φαινόμενα. 
Ως αιρετός επομένως στήριξα το αίτημα της συναδέλφισσας και θα στηρίξω οποιοδήποτε αντίστοιχο αίτημα συναδέλφου στο υπηρεσιακό συμβούλιο.

«Αιτήσεις βελτίωσης θέσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

Δύο αιτήσεις βελτίωσης θέσης συναδέλφων υπήρχαν προς εξέταση μία περίπτωση για λόγους υγείας με ιατρική γνωμάτευση και μία περίπτωση για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους. Υπήρξε βελτίωση θέσης μόνο του ενός συναδέλφου, διότι ένας αναπληρωτής ήρθε στο Ρέθυμνο και καλύφθηκε το κενό του Δημοτικού Σχολείου Άδελε. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία διότι ενώ όλοι αναγνώρισαν ότι και οι δύο συνάδελφοι έχουν σοβαρούς λόγους μετακίνησης επικράτησε η λογική των κριτηρίων τοποθέτησης των αναπληρωτών. Ως αιρετός στήριξα το αίτημα της συναδέλφισσας που έχει ιατρικούς λόγους (με γνωμάτευση ιατρού) γιατί δεν μιλάμε για τοποθέτηση αλλά για μετακίνηση, διαδικασία που δεν ορίζεται από καμιά νομοθετική διάταξη το ποιος προηγείται. Η συναδέλφισσα, αν και δεν εμπίπτει στις κατηγορίες περιπτώσεων υγεία που ορίζει η εγκύκλιος για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, ενώ ορίζει τις περιπτώσεις γονέων με παιδιά, έχει όντως σοβαρούς λόγους μετακίνησης. Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι λόγοι υγείας θα πρέπει να προκρίνονται.

«Επιτακτική η ανάγκη για ξεκάθαρο πλαίσιο εξέτασης των αιτήσεων βελτίωσης θέσης»

Το βασικότερο ζήτημα όμως που έπρεπε να τεθεί και τέθηκε ήταν ότι η διαδικασία και το πλαίσιο εξέτασης των αιτήσεων βελτίωσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο εξ’ αρχής στους συναδέλφους, θέμα που είχε θέσει επιτακτικά κι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Μετά από συζήτηση ξεκαθάρισε ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα κοινοποιηθεί στους συναδέλφους με εγκύκλιο από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Μια ενέργεια που δεν έχει ξαναγίνει στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου και φαίνεται πως αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια για να λειτουργούν οι διαδικασίες αυτές με κανόνες και αρχές ενιαία για όλους.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι αποδεικνύεται πως κανένας αγώνας και καμία αντίδραση δεν πάει χαμένη, ο μοναδικός αγώνας που δεν έχει αποτέλεσμα είναι ο αγώνας που δεν δίδεται. Συνεχίζουμε δυναμικά όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης, δεν θα περάσει ο φόβος, δεν θα μας κάμψουν οι απειλές τους, προχωράμε γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Όλοι μαζί μπορούμε!!!

Θέμα 2ο: «Σύσκεψη αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων όλης της χώρας»
Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η σύσκεψη αιρετών όλης της χώρας. Οι αιρετοί των ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ βρεθήκαμε για να συζητήσουμε τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η επικείμενη αξιολόγηση και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους στα υπηρεσιακά συμβούλια.
Ως αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου πήρα το λόγο και στην τοποθέτησή μου επισήμανα ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια αφορούν την καθημερινότητα των συναδέλφων. Επεσήμανα τα μειωμένα αντανακλαστικά του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει αυτή την περίοδο και ζήτησα να αποδείξουμε στην πράξη την ενότητα και την κοινή πλεύση στα υπηρεσιακά συμβούλια που απαιτούν οι καιροί. Πρότεινα και είναι και θέση μας, ως ενωτική κίνηση εκπαιδευτικών, να διαμορφωθεί ένα κείμενο σημείων, μια χάρτα, για κοινή στάση των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, το οποίο θα καταθέσουμε όλοι οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια της χώρας και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς μας, τις κοινές συνιστώσες μας ως αιρετοί εκπρόσωποι των συναδέλφων μας. Από την πρώτη στιγμή που κατέθεσα την πρόταση (και εγγράφως) υπήρξε θετική ανταπόκριση από πολλούς αιρετούς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε, σε κάποιο σημείο της σύσκεψης, ότι είναι σύμφωνοι στο να βγει ένα τέτοιο κείμενο που θα το υπογράψουν όλοι οι αιρετοί, τελικά όμως για μικροπολιτικούς λόγους το ΔΣ της ΔΟΕ δεν το εξέτασε.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμοί στις διεκδικήσεις μας. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που σαρώνει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όλοι μαζί να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά μας, οι αιρετοί να λειτουργήσουν ως αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεών μας στα υπηρεσιακά συμβούλια και όχι ως δεκανίκια της εκάστοτε διοίκησης. Κάθε χώρος όπου υπάρχουν εκπρόσωποι των συναδέλφων μας είναι χώρος διεκδίκησης και πάλης, όταν το συνειδητοποιήσουν όλοι οι εκπρόσωποί μας στα συμβούλια θα έχει γίνει η αρχή για μεγάλες ανατροπές.



 «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»
Αδαμάντιος Κοραής



                                                    \

«Ενημέρωση για τη Σύσκεψη αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων όλης της χώρας»


«Ενημέρωση για τη Σύσκεψη αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων όλης της χώρας»


Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η σύσκεψη αιρετών όλης της χώρας. Οι αιρετοί των ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ βρέθηκαν για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η επικείμενη αξιολόγηση, η μείωση των αναπληρωτών, η αύξηση ωραρίου και τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Οι εκλεγμένοι αιρετοί εκπρόσωποι, με την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών, επισήμαναν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι μονάχα οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις αλλά όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των συναδέλφων.

Τόνισαν τα μειωμένα αντανακλαστικά του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει αυτή την περίοδο και ζητήσαμε να αποδείξουμε στην πράξη την ενότητα και την κοινή πλεύση στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Πρότειναν και είναι και θέση της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών, να διαμορφωθεί ένα κείμενο σημείων, μια χάρτα, για κοινή στάση των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, το οποίο θα το καταθέσουν όλοι οι αιρετοί στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ της χώρας και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, τις κοινές συνιστώσες των αιρετών, που είναι οι εκπρόσωποι των συναδέλφων μας.

Ενώ υπήρξε θετική ανταπόκριση από πολλούς αιρετούς και μάλιστα κι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε, σε κάποιο σημείο της σύσκεψης, ότι είναι σύμφωνοι στο να βγει ένα τέτοιο κείμενο που θα το υπογράψουν όλοι οι αιρετοί, τελικά για μικροπολιτικούς λόγους το ΔΣ της ΔΟΕ δεν το εξέτασε αν και το είχαμε καταθέσει εγγράφως στο προεδρείο.

          Συναδέλφισσες και συνάδελφοι οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στις διεκδικήσεις μας, οφείλουμε να λειτουργήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που σαρώνει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όλοι μαζί να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά μας, οι αιρετοί να λειτουργήσουν ως αιχμή του δόρατος των διεκδικήσεών μας στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Κάθε χώρος όπου υπάρχουν εκπρόσωποι των συναδέλφων μας είναι χώρος διεκδίκησης και πάλης, όταν το συνειδητοποιήσουν όλοι οι εκπρόσωποί μας στα συμβούλια θα έχει γίνει η αρχή για μεγάλες ανατροπές.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
                         ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ



Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν τη βρώμικη προπαγάνδα τους… Ασύστολα ψεύδη για το ωράριο μας!

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν
τη βρώμικη προπαγάνδα τους…
Ασύστολα ψεύδη για το ωράριο μας!
Την Τρίτη 19 του Φλεβάρη η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» κυκλοφόρησε με τίτλο: «ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς» και με υπέρτιτλο: «ΕΩΣ 27 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΕΩΣ 24 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ».
            Στο άρθρο διαβάσαμε ότι: «Νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αυξάνει από τον Σεπτέμβριο τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, με συνέπεια να μειωθούν δραστικά οι θέσεις των αναπληρωτών.»!
            
Στο  ΕΘΝΟΣ. gr (20/2/2013) διαβάζουμε:  «Στην τελευταία του έκθεση (2012) για την Εκπαίδευση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τον ακριβή αριθμό των διδακτικών ωρών μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος.»! (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63785695)
            
Αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι: «Στο δημοτικό: Λιγότερες από 600 ώρες. Ο μέσος όρος στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ είναι 782 ώρες και η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσά τους».

Συνάδελφοι
            
Εδώ και μέρες έχει αρχίσει ένας πόλεμος με πρωταγωνιστές συγκεκριμένα ΜΜΕ και με στόχο το ωράριό μας. Οι σκοποί γνωστοί και οι στόχοι γνωστότεροι…
            
Αλλά σ΄ αυτήν τους την προσπάθεια δημοσιεύουν πολλές – πολλές ανακρίβειες. Συγκεκριμένα η έκθεση του ΟΑΣΑ που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το γιατί θα το καταλάβετε διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα, που αφορά τις μέρες εργασίας μας το σχολικό έτος 2012-2013, ανά μήνα:

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
20
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
18
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
20
ΜΑΡΤΙΟΣ
21
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
20
ΜΑΪΟΣ
15
ΙΟΥΝΙΟΣ
16
ΣΥΝΟΛΟ
187

Οι 187 ημέρες αντιστοιχούν σε 37,4 βδομάδες. Σε πόσες ώρες αντιστοιχούν αυτές οι εβδομάδες, θα το καταλάβετε διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα:
ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δ.Ω.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 25 ώρες*
935
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 24 ώρες
898
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 23 ώρες
860
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 22 ώρες
823
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 21 ώρες
785
*25 ώρες εργάζονται οι συνάδελφοι των ολιγοθεσίων  Δημοτικών Σχολείων.
            
Ο Μέσος Όρος των παραπάνω διδακτικών ωρών διδασκαλίας ανέρχεται σε 860 και όχι σε 600 που αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση…
            
Με αυτές τις ώρες η ΕΛΛΑΔΑ ανάμεσα στις 38 χώρες που αναφέρει ο συγκεκριμένος πίνακας του ΟΑΣΑ είναι στην 1η πεντάδα έχοντας σχεδόν ίδιες ώρες εργασίας με την Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία,  την Ισπανία και τη Γαλλία. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκονται η Αυστραλία και η Τσεχία. Και όμως ο συγκεκριμένος πίνακας κατατάσσει τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε στα Δημοτικά Σχολεία στην τελευταία θέση. Εμφανείς οι σκοπιμότητες και δια γυμνού οφθαλμού…

Συνάδελφοι

Μελέτη της UNESCO, αναφέρει: «κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός εκπαιδευτικού αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου», δηλαδή ότι 21 ώρες διδασκαλίας ισοδυναμούν με 84 ώρες δουλειάς (16,8 ώρες καθημερινά).
Και επειδή αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέχεια και στο διάβα του θα συμπαρασύρει χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου για να γίνει φτωχότερο, την ποιοτική υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης για την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ τελικά δε νοιάζεται, θα πρέπει:

             Να προχωρήσουμε ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Εκπαιδευτικοί – Γονείς – Μαθητές – Τοπικές κοινωνίες.
·                     Γιατί η δημόσια εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παραμείνει.
·                     Γιατί το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να γίνει φτωχότερο.
·                     Γιατί ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…

Στα πέτρινα χρόνια της τρόικας η δημόσια εκπαίδευση βιώνει χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, μισθούς πείνας, φτώχια, εξαθλίωση και κατάθλιψη στα σχολεία μας. Ως εδώ…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς           
Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Θέμα: «Ένσταση επί της διαδικασίας τοποθέτησης συναδέλφων αναπληρωτών παράλληλης στήριξης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο»


Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης –Αργυρώ Δαγκωνάκη                                    

Αιρετοί ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Θέμα: «Ένσταση επί της διαδικασίας τοποθέτησης συναδέλφων αναπληρωτών παράλληλης στήριξης σε  Ηράκλειο και Ρέθυμνο»
Για άλλη μια φορά μέσα σε ένα μήνα, συνεχίζουν οι διοικήσεις της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου τις αυθαιρεσίες. Έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια κατάργησης στην πράξη των υπηρεσιακών συμβουλίων και υποβάθμισης του ρόλου των αιρετών.
Την εβδομάδα που διανύουμε, προσλήφθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνάδελφοι για την κάλυψη των κενών παράλληλης στήριξης. Παρ’όλο που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία,δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε ΠΥΣΠΕ,που έπρεπε να γίνει, για να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι.
Κατόπιν αναζήτησης της σχετικής νομοθεσίας προκύπτει ότι από το Π.Δ. 1/2003 στο άρθρο 11, παρ. 27, στις αρμοδιότητες του ΠΥΣΠΕ αναφέρεται ότι οι τοποθετήσεις των συναδέλφων αναπληρωτών σε ΣΜΕΑ γίνονται από το ΠΥΣΠΕ κι όχι από τον εκάστοτε Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου καταγγείλαμε το γεγονός και  καταθέσαμε ένσταση επί της διαδικασίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, ζητώντας να μας κοινοποιηθεί σύμφωνα με ποιες νομοθετικές διατάξεις έγιναν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων αναπληρωτών παράλληλης στήριξης από τη διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου. Επίσης ζητάμε την άμεση σύγκλιση συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία. Επειδή το ίδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο, αντίστοιχη καταγγελία και ένσταση κατέθεσε και ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου Γιώργος Τρούλης στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στην περιφέρεια Κρήτης μόνο στα δύο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου και Ηρακλείου ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, ενώ στα ΠΥΣΠΕ Χανίων και Λασιθίου συνεδριάζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια για να προχωρήσουν στις τοποθετήσεις αυτές; Οι αυθαιρεσίες των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας πρέπει να σταματήσουν. Αυτή την εποχή οφείλουν όλες οι διοικήσεις, όλων των δομών της εκπαίδευσης να δρουν με διαφάνεια και αξιοκρατία. Οι αιρετοί καλούμαστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας και να προτάξουμε τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στα υπηρεσιακά συμβούλια. Σε αυτά τα πλαίσια καθώς το θέμα πλέον είναι σοβαρό για τους συναδέλφους και οι προεκτάσεις ακόμα σοβαρότερες (μέχρι σήμερα τα υπηρεσιακά συμβούλια ή δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε σε αυτές τις διαδικασίες ή άλλαξαν τακτική με τη συγκρότηση των νέων ΠΥΣΠΕ) θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στα Δ. Σ. των Συλλόγων μας.

       Σας στέλνουμε:
·        Την ένσταση που καταθέσαμε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
   (Δείτε παρακάτω)



ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ,ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ –ΔΑΓΚΩΝΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩΣ
ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΣ
τον κ. Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Κρήτης

Την εβδομάδα που διανύουμε έγινε η τοποθέτηση των συναδέλφων παράλληλης στήριξης στα κενά που πρότεινε το ΚΕΔΔΥ Ηρακλείου, δίχως να συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Ως αιρετοί θεωρούμε απαραίτητη και δεδομένη την παρουσία μας στις τοποθετήσεις.  
          Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 1/2003 στο άρθρο 11 Παρ. 27 στις αρμοδιότητες του ΠΥΣΠΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: "Συντάσσουν πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων για τις ΣΜΕΑ και προτείνουν την τοποθέτησή τους".
Η υπ. αριθμ. 126057 /Γ6- 15/10/2012 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, συνεπικουρεί το Π.Δ. 1/2003 και σε καμιά περίπτωση δεν το καταργεί.
         Ως εκ τούτου καταγγέλλουμε το γεγονός και καταθέτουμε ένσταση επί της διαδικασίας τοποθέτησης των συναδέλφων της παράλληλης στήριξης και παράλληλα:
ΖΗΤΑΜΕ:
Α) Να μας κοινοποιηθεί σύμφωνα με ποιες νομοθετικές διατάξεις έγιναν οι τοποθετήσεις από την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Β) Να κληθεί άμεσα το ΠΥΣΠΕ σε συνεδρίαση και να γίνει η διαδικασία της τοποθέτησης όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Ηράκλειο 20/2/2013




Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης-Αργυρώ Δαγκωνάκη
Αιρετοί ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου



Ενημρωτικό από τον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Τρούλη Γιώργο!


Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα 1ο: «Ένσταση επί της διαδικασίας τοποθέτησης συναδέλφων αναπληρωτών παράλληλης στήριξης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο»

Για άλλη μια φορά μέσα σε ένα μήνα, συνεχίζει η διοίκηση της διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου τις αυθαιρεσίες. Έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια κατάργησης στην πράξη των υπηρεσιακών συμβουλίων και υποβάθμισης του ρόλου των αιρετών.
Πριν λίγες μέρες προσλήφθηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ρεθύμνου 9 δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός για κάλυψη των κενών παράλληλης στήριξης. Από τους 9 συναδέλφους παρουσιάστηκαν οι 8 δάσκαλοι και η 1 νηπιαγωγός. Σημειωτέον ότι τα κενά στο νομό μας είναι 38 σε δασκάλους και 4 σε νηπιαγωγούς. Παρ’  όλο που ως αιρετός την παραμονή της τοποθέτησης των συναδέλφων ζήτησα από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου να παραστώ στη διαδικασία της τοποθέτησης εκείνος αρνήθηκε αναφέροντας ότι δεν προβλέπεται διότι τις τοποθετήσεις τις κάνει ο ίδιος.
Κατόπιν αναζήτησης της σχετικής νομοθεσίας προκύπτει ότι από το Π.Δ. 1/2003 στο άρθρο 11 παρ. 27 στις αρμοδιότητες του ΠΥΣΠΕ αναφέρεται ότι οι τοποθετήσεις των συναδέλφων αναπληρωτών σε ΣΜΕΑ γίνονται από το ΠΥΣΠΕ κι όχι από τον εκάστοτε Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου και κατόπιν ενημέρωσης ότι ο διευθυντής εκπαίδευσης προέβη σε έγκριση αίτησης βελτίωσης θέσης δίχως να ενημερωθεί το ΠΥΣΠΕ και οι αιρετοί, κατήγγειλα το γεγονός και  κατέθεσα ένσταση επί της διαδικασίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης ζητώντας να μου κοινοποιηθεί σύμφωνα με ποιες νομοθετικές διατάξεις έγιναν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων αναπληρωτών παράλληλης στήριξης και η έγκριση της αίτησης βελτίωσης από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. Επίσης ζήτησα την άμεση σύγκλιση συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία και να εξεταστεί η αίτηση βελτίωσης όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Επειδή το ίδιο συνέβη και στο Ηράκλειο αντίστοιχη καταγγελία και ένσταση κατέθεσαν και οι αιρετοί ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης και Αργυρώ Δαγκωνάκη στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης.
 Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στην περιφέρεια Κρήτης μόνο στα δύο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου και Ηρακλείου ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία ενώ στα ΠΥΣΠΕ Χανίων και Λασιθίου συνεδρίασαν τα υπηρεσιακά συμβούλια για να προχωρήσουν στις τοποθετήσεις αυτές; Οι αυθαιρεσίες των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας πρέπει να σταματήσουν. Αυτή την εποχή οφείλουν όλες οι διοικήσεις όλων των δομών της εκπαίδευσης να δρουν με διαφάνεια και αξιοκρατία. Οι αιρετοί καλούμαστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας και να προτάξουμε τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στα υπηρεσιακά συμβούλια. Σε αυτά τα πλαίσια καθώς το θέμα πλέον είναι σοβαρό για τους συναδέλφους και οι προεκτάσεις ακόμα σοβαρότερες (μέχρι σήμερα τα υπηρεσιακά συμβούλια ή δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε σε αυτές τις διαδικασίες ή άλλαξαν τακτική με τη συγκρότηση των νέων ΠΥΣΠΕ) θα φέρω το θέμα προς συζήτηση στο Δ. Σ. του Συλλόγου μας.


Θέμα 2ο: «Επικείμενη αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών»
Στο Σχέδιο Νόμου «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» αναφέρεται ρητά η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω της παράλληλης αύξησης των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς μετά από τους μισθούς πείνας, την αξιολόγηση της τιμωρίας και των ποσοστώσεων, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, την επιχειρούμενη διάλυση της ειδικής αγωγής και της ποιοτικής υποβάθμισης του ολοήμερου σχολείου,  έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας.
Οι συζητήσεις για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου στους εκπαιδευτικούς, είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Διαμαντοπούλου με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούσε. Σήμερα επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει το παραμικρό στο πεδίο της πολιτικής που ακολουθείται. Η ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση με μνημονιακό φερετζέ. Ως εκπαιδευτικοί όμως επειδή υπάρχει στρέβλωση του θέματος στις συζητήσεις από τους αρμόδιους του υπουργείου παιδείας στα ΜΜΕ οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
α) Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των χώρων του ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα αμείβονται κάτω από το μέσο όρο του αντίστοιχου μισθού της Ευρώπης.
β)  Στις διδακτικές ώρες (21-25 ώρες την εβδομάδα) δεν περιλαμβάνονται οι ώρες του διοικητικού έργου, δηλαδή οι ώρες που οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται στη σχολική μονάδα, ούτε όμως λαμβάνονται υπόψιν και οι ώρες προετοιμασίας και απασχόλησης στο σπίτι.
γ) Σύμφωνα με μελέτη της UNESCO, σχετικά με τις ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών, αναφέρεται ότι: «κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός εκπαιδευτικού αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου». Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελούν και τα αυξημένα ποσοστά burnout των εκπαιδευτικών (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης) όπου σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το 5-25% των εκπαιδευτικών υποφέρει από το συγκεκριμένο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

«Τα αποτελέσματα και η στόχευση της αύξησης ωραρίου των εκπαιδευτικών»

Τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα αυτού του μέτρου είναι να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που σήμερα εργάζονται να μείνουν άνεργοι, μια συνέπεια που διατρέχει ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Επομένως ο ουσιαστικότερος ρόλος της αύξησης ωραρίου των εκπαιδευτικών δεν έχει καμία σχέση με την ποιοτική βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά με την εξοικονόμηση πόρων.
Επίσης το  Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στο μόνιμο προσωπικό και στην κατάργηση του δασκάλου του Ολοήμερου Σχολείου. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσπάθεια κάλυψης των ωρών που θα πλεονάζουν από τον κάθε εκπαιδευτικό είτε διδάσκοντας εκ περιτροπής στο ολοήμερο σχολείο της σχολικής μονάδας που ανήκει είτε διδάσκοντας σε άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής του.
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την οργανωμένη ισοπέδωση όλων των εργασιακών, θεσμικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, σήμερα επιχειρείται χωρίς κανέναν ενδοιασμό η διάλυση του Δημόσιου Σχολείου, η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και η εξόντωση του Εκπαιδευτικού. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε εκφυλισμό του δημόσιου σχολείου, με προεκτάσεις και συνέπειες που θα υποστεί η ελληνική κοινωνία και θα την ακολουθούν για πολλά χρόνια.
 Ο μόνος δρόμος για το μέλλον μας, για την επιβίωση του συνόλου των εργαζομένων είναι η καθολική  και συντονισμένη αντίδραση για την ανατροπή των ανάλγητων μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί. Οφείλει η ΔΟΕ να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Θέμα 3ο: «Μέσα Μαρτίου ξεκινάνε οι αιτήσεις για τις ΤΠΕ Β επιπέδου»

Σε ανακοίνωση προέβη ο φορέας υλοποίησης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ Β επιπέδου σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στην 4η περίοδο επιμόρφωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση προβλέπεται να ανοίξει το σύστημα για αιτήσεις των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αρχές Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί  μπορούν να επισκέπτονται συχνά την «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας της Επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα σχετικά με τα θέματα της επιμόρφωσης, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος. 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

«Ανακοίνωση για την επιχειρούμενη αύξηση ωραρίου των Εκπαιδευτικών»


   
                         
Η υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και η εξόντωση του Έλληνα Εκπαιδευτικού δεν έχει τελειωμό.
Μετά από τους μισθούς πείνας, τη Μνημονιακή Αξιολόγηση της τιμωρίας και των ποσοστώσεων, την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα αμέτρητα κενά, τη διάλυση της Ειδικής αγωγής και των ολοήμερων σχολείων,  έρχεται τώρα  και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Από την περίοδο της κ. Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας καλλιεργήθηκε  και ζυμώθηκε η πρόταση για αύξηση των ωρών διδασκαλίας στους Εκπαιδευτικούς με απώτερο σκοπό τη μείωση του αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται κάθε σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα στο Σχέδιο Νόμου « ’Εγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» αναφέρει ρητά τη μείωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία:
·         Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται πάνω από το Μ.Ο. της Ευρώπης και ταυτόχρονα αμείβονται κάτω από το Μ.Ο. της Ευρώπης.
·      Στις διδακτικές ώρες(21-24 ώρες την εβδομάδα) δεν περιλαμβάνονται οι ώρες του διοικητικού έργου.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο για την εργασία των εκπαιδευτικών αποτελεί και η μελέτη της UNESCO, η οποία αναφέρει: «κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός εκπαιδευτικού αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου», δηλαδή ότι 21 ώρες διδασκαλίας ισοδυναμούν με 84 ώρες δουλειάς (16,8 ώρες καθημερινά).

‘Αμεσες συνέπειες  από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι πως:

  • Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μείνουν άνεργοι.
  • Το  Υπ.Παιδείας στοχεύει στην κατάργηση του δασκάλου του Ολοήμερου Σχολείου και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και στο μόνιμο προσωπικό, καθώς οι Εκπαιδευτικοί για να συμπληρώσουν το ωράριό τους θα χρειαστεί να διδάσκουν στο ολοήμερο σχολείο της σχολικής μονάδας ή σε όμορα σχολεία.
Είναι σίγουρο πως η τριτοκομματική κυβέρνηση, που έχει ισοπεδώσει όλα τα εργασιακά, θεσμικά και κοινωνικά δικαιώματά μας, θα προχωρήσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου, στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και στην εξόντωση του Εκπαιδευτικού.

Είναι σίγουρο πως ο μόνος δρόμος για τον Κλάδο μας αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων είναι η καθολική  και συντονισμένη αντίδραση για την ανατροπή των ανάλγητων πολιτικών και της κυβέρνησης των Μνημονίων.
    
  ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ  ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
                         ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ