Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών ν.Χανίων: Παρατάξεις του Συλλόγου (Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ) δεν θέλουν την εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ του ΣΕΠΕ Ν. Χανίων. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο νομό Χανίων. Οι δήμοι του νομού μας είναι στους 245 από όλη την Ελλάδα όπου το υπουργείο παιδείας προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα την υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση απορροφώντας στα δημόσια νηπιαγωγεία όλα τα προ-νήπια από τη νέα σχολική χρονιά. Για το λόγο αυτό συγκροτούνται τριμερείς επιτροπές σε όλους τους δήμους της χώρας ώστε να καταθέσουν γνώμη υπέρ ή κατά της άμεσης εφαρμογής που προβλέπει ο νόμος για τη μεταβατική περίοδο μέσα στην επόμενη 3ετία. Οι τριμερείς επιτροπές των δήμων του νομού Χανίων αποτελούνται από τον εκάστοτε Δήμαρχο, τον Δ/ντη Εκπ/σης και τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ ν. Χανίων.

Με έκπληξη ακούσαμε την τοποθέτηση του προέδρου του συλλόγου (και εκπροσώπου της ΕΑΚ) ο οποίος μας ενημέρωνε ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει καμία γνωμοδότηση υπέρ της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, αν και αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, εφόσον δεν καλύπτονται όλα όσαδιεκδικεί ο κλάδος (μόνιμους μαζικούς διορισμούς, 1/15 αναλογία μαθητών, γενναία χρηματοδότηση, ίδρυση νέων δομών κλπ). Όπως τονίσαμε, ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, θεωρούμε ότι ο κλάδος δεν σταματά να διεκδικεί και να παλεύει για την καθολική εφαρμογή και υλοποίηση επειδή συμφωνεί στην θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, πόσο μάλλον όταν αποτελεί διαχρονικό αίτημα του κλάδου. Θυμίζουμε ότι από το 2006, μετά τη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης, ιδρύθηκαν άμεσα 392 νέα νηπιαγωγεία.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών προτείναμε το πλαίσιο του συλλόγου (Αρ Πρωτ. 40/21-3-2017) ως κείμενο, στο ΔΣ του Συλλόγου Χανίων, για να υπάρξει ως απόφαση του Συλλόγου μας την οποία ο πρόεδρος θα έπρεπε να καταθέσει στα πρακτικά της συνεδρίασης, της τριμερούς επιτροπής, με σκοπό να πιέσει προς την κατεύθυνση της θετικής αποτύπωσης της γνώμης της επιτροπής ώστε να γίνουν δεκτές από τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής. Εφόσον αυτό δεν θα καθίσταται εφικτό θα ψήφιζε θετικά για την δυνατότητα υλοποίησης της 2χρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους Χανίων.
Η πρόταση μας, δυστυχώς για το δημόσιο νηπιαγωγείο, τους νηπιαγωγούς του νομού μας αλλά και τον κλάδο, μειοψήφησε (ΕΑΚ και ΠΑΜΕ καταψήφισαν) έπειτα από την αλλαγή στάσης επί του θέματος της αιρετού κ. Κληρονόμου η οποία στο τέλος ψήφισε τη θέση της παράταξής της τοπικά. Εντύπωση βέβαια μας κάνει το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει μόνο στο σύλλογο των Χανίων γιατί η θέση αυτή της ΕΑΚ δεν αποτελεί κεντρική θέση της παράταξης των παρεμβάσεων στην οποία εντάσσεται κεντρικά.
Ως εκπαιδευτικοί, ως παράταξη και ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλάδου καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρόταση -απόφαση πλέον του Συλλόγου Χανίων- της ΕΑΚ (με την ψήφο και του ΠΑΜΕ) που τα επιχειρήματά τους δεν διαφέρουν και πολύ από τα επιχειρήματα της ΚΕΔΕ και των βρεφονηπιοκόμων που οδηγούν ουσιαστικά στην άρνησή να υποστηρίξουν με καθαρό τρόπο την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους του νομού Χανιών.
To οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να βάλει φραγμούς σε αυτές τις λογικές που στρέφονται απέναντι από τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου!
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. N. XANΙΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
                                                      ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΟΟΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου