Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

1ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου , από τον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Γιώργο Τρούλη


1ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου


Γιώργος Τρούλης                                        Ρέθυμνο, 21 Οκτωβρίου 2013

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου
Τηλ. 6945802754

Προς τους Συναδέλφους μου


Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα 1ο : «Προσωρινές τοποθετήσεις γυμναστών από τη Δευτεροβάθμια Ρεθύμνου»

Σήμερα συνεδρίασε έκτακτα το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου με 2 θέματα: α) προσωρινές τοποθετήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών γυμναστών από τη Δευτεροβάθμια Ρεθύμνου και β) προσδιορισμός κενών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία για τοποθετήσεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ.

Προσωρινές τοποθετήσεις μόνιμων γυμναστών από τη Δευτεροβάθμια Ρεθύμνου.

Την Παρασκευή διατέθηκαν 9 γυμναστές στην Πρωτοβάθμια από τη Δευτεροβάθμια Ρεθύμνου (ονομαστικά) και σήμερα έγινε η τοποθέτησή τους σύμφωνα με τα μόριά τους. Όμως η τοποθέτηση αυτή είναι προσωρινή για περίπου μία εβδομάδα. Η έγγραφη απόφαση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου αναφέρει ότι διατίθενται προσωρινά αυτοί οι συνάδελφοι από τη δευτεροβάθμια αλλά οι συνάδελφοι που τελικά θα διατεθούν για όλο το σχολικό έτος θα οριστούν μετά τις 29 Οκτωβρίου που θα γίνει νέα συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ. Το ερώτημα είναι γιατί δεν διατίθενται όσοι πραγματικά θα υπηρετήσουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δημιουργείται μια περίπλοκη κατάσταση που δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν. Σε τι  εξυπηρετεί αυτή η διαδικασία όπως ακολουθείται από το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου; Ούτε τις σχολικές μας μονάδες εξυπηρετεί, ούτε τους μαθητές μας, ούτε τους εκπαιδευτικούς που σήμερα θα είναι στην πρωτοβάθμια και αύριο μπορεί να ξαναβρεθούν στη δευτεροβάθμια.  
Σχεδόν σε όλα τα ΠΥΣΠΕ της Ελλάδας η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και μονάχα στο Ρέθυμνο έχει προκύψει αυτή η κατάσταση. Το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου και κατ’ επέκταση η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έπρεπε να είχε από το καλοκαίρι φροντίσει για τις συγκεκριμένες μετακινήσει, όπως συνέβη σε όλη την Κρήτη, πλην του Ρεθύμνου. Σοβαρά λάθη που τα βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας. Έτσι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας είναι σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα, ενώ υπάρχει αναστάτωση στα σχολεία μας από τις ελλείψεις που υπάρχουν. Όλα αυτά είναι ημίμετρα και δε συμβάλουν στη λύση, αλλά στη δημιουργία νέων προβλημάτων!


Θέμα 2ο: «Προσδιορισμός κενών για τις αιτήσεις και τοποθετήσεις των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών»

Κενά Δημοτικών Σχολείων

Τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ρεθύμνου σε πρωινά τμήματα είναι το Δημοτικό Σχολείο Ζωνιανών και το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Αμαρίου. Δυστυχώς όμως το υπουργείο κωφεύει στις εκκλήσεις μας και στις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών για την ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών για τα πρωινά τμήματα των σχολείων του νομού μας. Έχει χρέος η πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες καλύψεις των κενών με προσωπικό που απαιτείται στα κενά που υπάρχουν και όχι σε όποια κενά επιθυμεί κατά το δοκούν (π.χ. ολοήμερα)
Τα κενά σε ολοήμερα τμήματα σχολείων που υπάρχουν για να καλύψουν οι 5 συνάδελφοι αναπληρωτές είναι:

- Δημοτικό Σχολείο Αγκουσελιανών
- Δημοτικό Σχολείο Αποστόλων
- Δημοτικό Σχολείο Μπαλίου
- Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης
- Δημοτικό Σχολείο Αγγελιανών


Κενά Νηπιαγωγείων

Για να βγουν τα νούμερα και η λογική της τοποθέτησης που επιβάλλει το υπουργείο παιδείας με τις προσλήψεις των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία έγιναν οι εξής ενέργειες από το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου στις οποίες, ως αιρετός, διαφώνησα κάθετα:

Α) Το ΠΥΣΠΕ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μην ικανοποιηθούν τελικά οι αποσπάσεις όλων των συναδελφισσών νηπιαγωγών που περίμεναν αντικαταστάτη για να μετακινηθούν. Αυτό έγινε για να δοθούν οι θέσεις τους στους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ για τα ολοήμερα τμήματα. Την ανικανότητα του υπουργείου παιδείας και το πρόβλημα διαχείρισης του προσωπικού θα το πληρώσουν τελικά οι συνάδελφοί μας; Είναι ντροπή για μια πολιτεία να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο.

Β) Το ΠΥΣΠΕ αποφάσισε, επίσης κατά πλειοψηφία, να μετακινήσει υποχρεωτικά 2 αναπληρώτριες νηπιαγωγούς  (από Αγκουσελιανά και Σπήλι) με σκοπό να τοποθετηθούν στα πρωινά κενά του νομού δηλ. στο νηπιαγωγείο της Αξού και στο νηπιαγωγείο των Σισσών.
Στην πράξη δηλ. το ΠΥΣΠΕ προχώρησε σε μετακίνηση συναδέλφων χωρίς αίτησή τους και στην κατάργηση της σειράς του πίνακα πρόσληψης των αναπληρωτών αφού κάποιοι από την προηγούμενη φάση θα βρεθούν πλέον σε σχολεία που δεν είχαν επιλέξει στις αιτήσεις τους. Το ΠΥΣΠΕ λοιπόν εφαρμόζει τις υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού για να βγουν οι θέσεις για τους συναδέλφους μέσω ΕΣΠΑ.
Ο φόβος που υπάρχει από εδώ και στο εξής με τα νέα δεδομένα ότι μπορεί αύριο να έρθουν προσλήψεις για την Α τάξη μέσω ΕΣΠΑ και να χρειαστεί να μετακινήσουν μόνιμους συναδέλφους. Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο; Ποιος είναι σίγουρος πλέον για το τι θα συμβεί; Αντί να γίνουν προσλήψεις για κάλυψη των κενών όπου υπάρχουν το υπουργείο επιλέγει να προσλαμβάνει σε θέσεις που υπάρχει προσωπικό ζητώντας στην πράξη να γίνουν μετακινήσεις προσωπικού. Αυτό αποτελεί την αρχή της ελαστικοποίησης των εργασιακών μας σχέσεων πράγμα που πρέπει να μην αφήσουμε να περάσει. Σήμερα έχουμε μετακινήσεις στο νομό αύριο μπορεί να έχουμε μετακινήσεις από νομό σε νομό και από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψήφισα τις προτάσεις αυτές του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου αλλά και τα κενά που βγήκαν, διότι η πραγματική εικόνα, αν γινόταν οι αποσπάσεις των μόνιμων και αν δεν είχαμε τις μετακινήσεις των συναδέλφων μας αναπληρωτών νηπιαγωγών, θα ήταν διαφορετική.

Παρακάτω σας παραθέτω τα κενά που αποφάσισε το ΠΥΣΠΕ να δοθούν στους 18 συναδέλφους αναπληρωτές νηπιαγωγούς για τα ολοήμερα τμήματα:

-         Νηπιαγωγείο Μαρουλά
-         Νηπιαγωγείο Πηγής
-         Νηπιαγωγείο Ρουσσοσπιτίου
-         Νηπιαγωγείο Πλατανέ
-         Νηπιαγωγείο Αγίας Γαλήνης
-         Νηπιαγωγείο Αγκουσελιανών
-         Νηπιαγωγείο Γερανίου
-         Νηπιαγωγείο 1ο Ατσιποπούλου
-         Νηπιαγωγείο 4ο Ατσιποπούλου
-         Νηπιαγωγείο Μιξόρρουμα
-         Νηπιαγωγείο Σπηλίου
-         Νηπιαγωγείο Μύρθιου
-         Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου
-         Νηπιαγωγείο 1ο Ανωγείων
-         Νηπιαγωγείο Ζωνιανών
-         Νηπιαγωγείο 1ο Περάματος
-         Νηπιαγωγείο 2ο Περάματος
-          

Διευκρίνιση για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τις αποσπάσεις των νηπιαγωγών συναδέλφων εντός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου

Επειδή ακούστηκε στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου ότι το φταίξιμο για τις μη μετακινήσεις των μόνιμων νηπιαγωγών είναι δικό μου οφείλω να ξεκαθαρίσω το ζήτημα και την ευθύνη να την αναλάβουν όσοι τους ανήκει. Δυστυχώς στις αποσπάσεις των νηπιαγωγών, στις μετακινήσεις και στα κενά που δόθηκαν στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δεν συμμετείχα ως αιρετός στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου διότι εκπροσωπούσα το σύλλογό μας στην ολομέλεια προέδρων που έγινε στην Αθήνα εκείνη την ημέρα. Δεν είχα ενημέρωση ότι έγιναν αποσπάσεις σε ορισμένους συναδέλφους, ενώ σε άλλους όχι και φυσικά είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί πλέον στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου.
Το αναφέρω για τις συναδέλφισσες που βρέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ (ήταν παρών ο αναπληρωματικός μου) και λίγο έως πολύ το ΠΥΣΠΕ έριξε τις ευθύνες του σε εμένα για τις αποφάσεις που πήρε σε εκείνη τη συνεδρίαση. Πώς γίνεται να φταίει κάποιος που δε συμμετέχει σε μια διαδικασία για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτή; Το ακούσαμε κι αυτό!!!!
Γενικά όμως να ξεκαθαρίσω ότι η θέση μου στις αποσπάσεις και στα κενά που δίδονται στους αναπληρωτές είναι ξεκάθαρη και αφορά όλους τους συναδέλφους νηπιαγωγούς, δασκάλους και ειδικότητες. Από την πρώτη στιγμή ήμουν και είμαι υπέρ των αποσπάσεων των συναδέλφων, διότι υπάρχουν λόγοι σοβαροί είτε οικογενειακοί, είτε κοινωνικοί, υγείας κ.λ.π. που επιβάλλουν την ικανοποίηση των αιτήσεων των συναδέλφων. Αφού το ΠΥΣΠΕ μπήκε στη διαδικασία και εξέτασε τις αποσπάσεις και ικανοποίησε στην πράξη ορισμένες αποσπάσεις θα έπρεπε να ικανοποιηθούν ΟΛΕΣ. Αμέσως μετά έπρεπε να δοθούν όλα τα εναπομείναντα κενά στους αναπληρωτές. Τα κενά των αναπληρωτών δεν είναι ονομαστικά (συγκεκριμένα σχολεία) αλλά είναι συνολικά κενά που υπάρχουν στο νομό.  Διευκρινίζω για άλλη μια φορά ότι την ευθύνη για την κάλυψη των κενών την έχει εξ’ ολοκλήρου το υπουργείο παιδείας, εφόσον οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις στέλνουν τα πραγματικά κενά στο υπουργείο και δεν αλλοιώνονται. Σε κάθε περίπτωση όμως την ευθύνη αυτή δεν έχουμε κανένα χρέος να την πληρώνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο παιδείας όπως και τα υπηρεσιακά συμβούλια με την πλειοψηφία των μελών της διοίκησης φέρουν και την ευθύνη των όποιων αποφάσεων.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας…

 «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»
Αδαμάντιος Κοραής


                                                    Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
                                                                Γιώργος Τρούλης

                                                                 Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου


*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν e-mail στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου