Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η εκπαίδευση στην «προκρούστεια κλίνη»


Αλεξάκης Αλέξανδρος                                        

Αναπληρωτής  Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Τηλ. 6976970367
Email:  alxla@windowslive.com
Η εκπαίδευση στην «προκρούστεια κλίνη»
Σχεδόν η μισή χρονιά έχει περάσει και τα σχολεία αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης,  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μείζονα εμπόδια  στην εύρυθμη λειτουργίας τους . Τα περισσότερα σχολεία του νομού Λασιθίου απέκτησαν ειδικότητες λίγο πριν κλείσουν για τα Χριστούγεννα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη ειδικοτήτων σε σχολεία της Σητείας, κάποιες από τις οποίες ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί.
Οι υπηρεσιακές  μεταβολές, καθώς και οι άδειες που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργούν λειτουργικά κενά τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται άμεσα με προσλήψεις  αναπληρωτών.   Στην περίπτωση του κενού που προέκυψε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, η Διεύθυνση ΠΕΝ Λασιθίου προτίμησε να βάλει το πρόβλημα στην «προκρούστεια κλίνη»,  δημιουργώντας προβλήματα όχι μόνο στο σχολείο αλλά και σε άλλα σχολεία καθώς αυθαίρετα και με προφορικές εντολές,  στην αρχή,  προσπάθησε να μπαλώσει το πρόβλημα .
Είναι αντιπαιδαγωγική  η « γυμνασιοποιήση»  μιας  τάξης του δημοτικού με την εναλλαγή  πολλών και διαφορετικών συναδέλφων,  που θα κάνουν τα ίδια μαθήματα χωρίς να έχει η τάξη υπεύθυνο δάσκαλο όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και η λογική. Η τάξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει τους πειραματισμούς της διεύθυνσης  καθώς οποιαδήποτε παιδαγωγική παρέμβαση είναι αδύνατη όσο καλή θέληση και αν υπάρχει.
Μόνο ερωτηματικά θα μπορούσαν να γεννηθούν από την τακτική που ακολουθείται για ν' αντιμετωπιστούν τα εκπ/κά και παιδαγωγικά προβλήματα του εκάστοτε σχολείου. Οι  εντολές προβλέπουν, σε κάποιες περιπτώσεις κάλυψης κενών, μετακίνηση συναδέλφων, οι οποίοι προκειμένου να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο μετακινούνται σε γειτονικές σχολικές μονάδες. Με τη μετακίνησή τους όμως ανακύπτουν άλλα προβλήματα στο σχολείο, επειδή δημιουργείται κενό στην τάξη τους, το οποίο την ημέρα που ο συγκεκριμένος δάσκαλος απουσιάζει καλύπτεται εκ περιτροπής από συναδέλφους. Η κάλυψη κενών με αυτόν τον τρόπο είναι «ασκός του Αιόλου» καθώς πλέον δεν θα χρειάζονται  άλλοι αναπληρωτές, εφόσον οι υπάρχοντες μόνιμοι θα περιφέρονται στα σχολεία και οι τάξεις προφανώς δάσκαλο δεν θα έχουν.
Ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης με την ευαισθησία που τους αρμόζει. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η διεύθυνση  να καλύψει  το κενό με την πρόσληψη αναπληρωτή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της τάξης μέχρι το τέλος της σχολική χρονιάς.  Οι αιρετοί να λάβουν επίσημα θέση πάνω στο θέμα και όχι να διαφωνούν συμφωνώντας, αφού ουσιαστικά δημόσια δεν πήραν θέση .
Τα σχολεία πρέπει να ξεκινούν να λειτουργούν μετά τον αγιασμό του Σεπτεμβρίου και όχι μετά τον Αγιασμό των Φώτων. Από την στιγμή που γνωρίζει ακόμα κάθε εμπλεκόμενος με την εκπαίδευση, ότι οι υπηρεσιακές αλλαγές στον κλάδο είναι πολύ συχνές  για ποιο λόγο η διεύθυνση έδιωξε τρεις αναπληρωτές στην αρχή της χρονιάς; Δεν υπήρχαν κενά και ανάγκες να καλύψουν οι αναπληρωτές αυτοί που μοιράστηκαν στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης;
Τα κενά θα πρέπει να καλύπτονται με προσλήψεις προσωπικού και όχι με μπαλώματα. Η γύμνια στην εκπαίδευση του τόπου μας, είναι πλέον ορατή και δια γυμνού οφθαλμού!

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς και ευχές για τη νέα χρονιά Αλεξάκης Αλέξανδρος

        Αναπληρωτής Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου