Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Το κυνήγι μαγισσών και τα πειθαρχικά ιεροεξεταστήρια ως πολιτική καταστολής»

Αλεξάκης Αλέξανδρος                                                                   Σητεία  10-3-14

Αν/της Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Email:  alexandro.alexak@gmail.com

Οι νέοι διώκτες -αυτή την φορά των δημόσιων υπαλλήλων – χρησιμοποιούν  τακτικές που αιώνες τώρα παραμένουν ίδιες με κάποιες σύγχρονες διαφορές. Η αλγεινή εικόνα του πολιτικού τοπίου προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε κάθε νοήμονα πολίτη αυτής της χώρας. Φόβος κάθε φαύλου και ολίγου δεν είναι άλλος παρά το ξύπνημα και η αντίσταση του κόσμου. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους ο μόνος τρόπος είναι να βρουν μηχανισμούς καταστολής.  Στο δημόσιο συστάθηκαν τα «πειθαρχικά συμβούλια» σαν άλλα τοπικά ιεροεξεταστήρια . Σκοπός είναι η τιμωρία κάθε δημόσιου υπαλλήλου που αντιμετωπίζει μια κατηγορία όσο αβάσιμη κι αν είναι αυτή.

Με τον μνημονιακό νόμο 4093/12  προβλέπεται αυτοδίκαιη αργία και παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο οποιουδήποτε δημόσιου υπάλληλου κατηγορηθεί. Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση ενός κεφαλαιώδους συνταγματικού  δικαιώματος,  του τεκμηρίου της αθωότητας του  άρθρου 6 του συντάγματος,  που  επίσης  κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ατόμου (ΕΣΔΑ) και στο άρθρο 14 παρ.2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ), τα οποία δυνάμει του άρθρου 28 παρ.1 του Συντάγματος αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δικαίου και υπερισχύουν κάθε άλλης αντίθετης διάταξης νόμου του εσωτερικού δικαίου.

Το τεκμήριο ισχύει από τη Γαλλική διακήρυξη δικαιωμάτων το 1789 και έκτοτε αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη δικαίου.   Η ύπαρξη του τεκμηρίου της αθωότητας δεν ευνοεί τον μακαρθισμό που καλλιεργείται ενάντια σε όποιον αγωνίζεται και  διεκδικεί δικαιώματα, τα οποία είναι αυτονόητα σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Η κατασκευή κατηγοριών για την ηθική, οικονομική, επαγγελματική και προσωπική εξόντωση ευυπόληπτων ανθρώπων που στόχο τους είχαν την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων τους είναι τακτικές που θυμίζουν μεσαίωνα. Ακόμα και όταν δεν βρίσκονταν κατηγορίες σε βάρος των εναγομένων φρόντιζαν να τους εξοντώσουν ηθικά δια του δημοσίου ραπισμού. Οι συνάδελφοι είναι αθώοι και τα πρωτοδικεία θα το κρίνουν αυτό. Ποιος όμως θα αποκαταστήσει την πληγή των ατομικών τους ελευθεριών και των δημοκρατικών θεσμών; Η κατηγορία όμως για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας είναι μια νομότυπη σπίλωση κάθε ανθρώπινης υπόστασης συναδέλφου που θα τη δεχτεί. Είναι εύκολο να κατασκευαστούν κατηγορίες για συμπεριφορές εκτός υπηρεσίας προκειμένου να εκφοβίσουν και να εξαναγκάσουν την σιωπή κάθε συναδέλφου.

Θα πρέπει πάραυτα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος περί αυτοδίκαιης αργίας,  καθώς, δυστυχώς,  οι καιροί είναι χαλεποί και θα δούμε πολλά γεγονότα που θα θυμίζουν περισσότερο κυνήγι μαγισσών και καθεστώτα που αποτελούν μαύρες σελίδες στην ιστορία κάθε κράτους. Κατηγορίες που ανήκουν στο αστικό δίκαιο,  οδηγούν αρκετούς συναδέλφους στο εδώλιο    Το κατηγορητήριο της απρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας είναι εργαλείο στα χέρια  όποιου θέλει να εκβιάσει, να φοβίσει, να εκδικηθεί ή να βγάλει από την μέση κάποιον. Ο κανιβαλισμός θα είναι καθημερινότητα  σε κάθε εργασιακό χώρο αν κανείς συνυπολογίσει την αξιολόγηση και τα μέτρα που μόνο στόχο έχουν τον εκμαυλισμό και τον εξανδραποδισμό των συναδέλφων.
Ο καθένας μόνος του αισθάνεται αδύναμος απέναντι στην διάτρητη νομολογία.

Όλοι μας είμαστε απέναντι σε τέτοιες σκοταδιστικές μεθόδους.
Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει θύματα αυτών των πολιτικών που μα θέλουν πειθήνιους και φοβικούς.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί στο εξής ότι είναι ασφαλής επειδή «κοιτάει τη δουλειά του». 
Όλοι όμως μαζί θα τους αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να σταθούμε απέναντί τους.
Όλοι μπορούμε να τους κάνουμε τον φόβο που μας καλλιεργούν καθημερινά,  δικό τους φόβο.
Όλοι έχουμε ευθύνη για το μέλλον μας.
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους συναδέλφους μας  που άδικα διώκονται και καταγγέλλουμε  την καταπάτηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων.
Σ’ αυτές τις ώρες οι όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε.

Δίωξη έχει ασκηθεί στους:  Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Γιώργος ΧρόνηςΘανάσης Αγαπητός - Στα Χανιά ασκήθηκαν διώξεις σε 6 εκπαιδευτικούς. - Δέσποινα Κομνηνού - Στέφανος Γκουλιώνης, - Πελοπίου Δημήτρης -  Σοφία Ποταμιάνου -  4 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά, -  ο Γιάννης Ρόμπας, -  η Ιφιγένεια Γεωργάλα,

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                                                                                              Αλέξανδρος Αλεξάκης
Αναπληρωτής  Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο:  alexandro.alexak@gmail.com – Επίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες Αλεξάκης Αλέξανδρος), για άμεση καθημερινή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου