Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ενημερωτικό από τον αιρετό του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης, Δημήτρη Δερμιτζάκη


ΘΕΜΑΤΑ  1) « ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»
                  2)  « ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

ΘΕΜΑ 1ο

Ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ μια προσπάθεια αλλαγής του συνδικάτου σε πολλά επίπεδα και με τη βοήθεια σας αναδειχθήκαμε πρώτη δύναμη στην Κρήτη.
Καταδικάσαμε πολλά από τα κακώς κείμενα του συνδικάτου και σε πολλές των περιπτώσεων αποδείξαμε ότι ενεργήσαμε εκ διαμέτρου αντίθετα από τον κομματικό συνδικαλισμό των τελευταίων τριάντα χρόνων. Βρισκόμασταν δηλαδή στα σχολεία του νομού αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, για ενημέρωση και στήριξη προς τους συναδέλφους, σε περιόδους που δεν ήταν εκλογές. Καταδικάσαμε το κομματικούς φορείς που βρίσκονται έμμεσα ή άμεσα στις παρατάξεις, που εν έτη 2014 βαλτώσανε και τους απομένει το «ανεξάρτητο» περιτύλιγμα της ονοματοδοσίας οι οποίοι ακόμα και τώρα λειτουργούν ως «κομήτες» κάθε δύο χρόνια στις εκλογές και μετά εξαφανίζονται!!!

 Λειτουργήσαμε αμερόληπτα , ανεξάρτητα από τις παρατάξεις που κυβερνούν για να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον κλάδο και το δημόσιο σχολείο. Καταδικάσαμε το χρόνιο και επαγγελματικό συνδικαλισμό που πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε για ανέλιξη σε ηγετικές θέσεις στην εκπαίδευση.  Η προσφορά στο συνδικαλισμό πρέπει να γίνεται με ανανέωση και για να  λέμε αλήθειες είμαστε η μοναδική παράταξη πανελλαδικά που έχει ένα  τόσο μεγάλο ποσοστό ανανέωσης με ανθρώπους νέους όχι μόνο ηλικιακά αλλά και νέους στο συνδικάτο. Με όρεξη να προσφέρουν σε όλα τα επίπεδα με βασικό πρόταγμα την συμφέρον του κλάδου με οποιαδήποτε κυβέρνηση τωρινή ή μελλοντική.

Θέσαμε βασικό μας πρόταγμα τις θητείες στο συνδικαλισμό και τις εφαρμόζουμε.Προσωπικά λοιπόν να σας πω ότι μετά από ενάμιση χρόνο θητείας στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης διεκδικώ την ψήφο σας για να υπηρετήσω τη θέση του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ , άλλη μια, τελευταία φορά. Για να είμαι σαφής εννοώ ότι στο μέλλον, θα βρίσκομαι όσο μπορώ και θα στηρίζω τα απόλυτα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αλλά δεν θα διεκδικώ θέση αιρετού καθώς υπάρχει συνέχεια και για άλλους συναδέλφους, νέους στο συνδικαλισμό, οι οποίοι είναι έτοιμοι και με όρεξη να συνεχίσουν στο δρόμο που χαράξαμε πριν από δύο χρόνια: ο αιρετός να είναι το αυτί, το μάτι, αλλά και η φωνή του συναδέλφου στα  υπηρεσιακά συμβούλια.
Δεν συνδιοικεί, μόνο διεκδικεί…..

Πριν δύο χρόνια κάναμε ένα σημαντικό βήμα για ανεξάρτητο συνδικαλισμό, ας κάνουμε στις 5 του Νοέμβρη άλλο ένα πιο μεγάλο. Το πισωγύρισμα σε κομματικές παρατάξεις και σε κομματικό, επαγγελματικό συνδικαλισμό δεν μας αξίζει ως κλάδος!!!

ΘΕΜΑ 2ο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,  ως αιρετοί (τακτικός-αναπληρωτής ) εκλεγμένοι με την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών, παρευρεθήκαμε ξανά για άλλη μια φορά στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων της Κρήτης. ( όπως και πέρυσι που δεν ήταν εκλογική χρονιά).
Η ενημέρωση  χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην πρώτη θα σας κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά για τα τεκταινόμενα και τη στάση μας ως αιρετοί  μέσα στα συμβούλια του ΑΠΥΣΠΕ και έπειτα θα τοποθετηθώ σε συγκεκριμένα πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούσαν το ΑΠΥΣΠΕ, ήταν αρμοδιότητες του και τώρα αποτελούν παρελθόν, θύματα της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων  τεσσάρων χρόνων.

Α΄     ΜΕΡΟΣ
1ο θέμα
Άδειες άνευ αποδοχών
Οι άδειες άνευ αποδοχών ήταν από τις 28/8 φέτος που είχαμε το πρώτο συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι και σήμερα που μιλάμε σύνολο 19 εκπαιδευτικούς σε  όλη την περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης. 13 δασκάλων , 5 νηπιαγωγών και 1 αγγλικών. Τις ψηφίζουμε ως αιρετοί επειδή είναι αίτημα του κάθε συνάδελφου που έχει το δικαίωμα να το ασκήσει αλλά το πρόβλημα στο οποίο εμείς εφιστούμε την προσοχή μας στο παραπάνω θέμα είναι ότι πάγιο αίτημα μας είναι, να καλύπτονται αυτά τα έξτρα κενά που δημιουργούνται,  με αναπληρωτές άμεσα
Να ξέρετε βέβαια ότι εμείς εξ αρχής και  από πέρυσι είχαμε ζητήσει τουλάχιστον τα κενά που προέκυπταν, να καλύπτονται από αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμούγια τους ευνόητους λόγους.
2ο ΘΕΜΑ
Δεν σας κρύβω ότι δεν μας άφησε αδιάφορους το θέμα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία. Από τα μέσα Ιουλίου είχαμε επισημάνει ότι φέτος αν δεν υπάρξουν μαζικοί διορισμοί σε μόνιμο προσωπικό συναδέλφων που δουλεύουν ήδη αρκετά χρόνια τα κενά θα έφτανα σε ασύλληπτα νούμερα. Να σας θυμίσω σε ενημερωτικό μου αρχές Σεπτέμβρη είχα  με λεπτομέρεια τονίσει με βάση τα στοιχεία των  συλλόγων  και τις πληροφορίες των αιρετών  του πύσπε όλης της Κρήτης πάνω από 1500 κενά σε δασκάλους νηπιαγωγούς και ειδικότητες. Λογικό καθώς ξεκινούσαμε ήδη με 685 οργανικά κενά.
Με άλλη ενημέρωση και συγκεκριμένα στις 20/09 σχετικά πρόσφατα δηλαδή μετά από τη Β΄ φάση αναπληρωτών  έδωσα 1054 κενά πάλι σε παγκράτιο επίπεδο και αυτό για να κάνουμε άμεσες  πιέσεις προς του ιθύνοντες, επισημαίνοντας  την τραγελαφική κατάσταση στην εκπαίδευση. Σήμερα και μετά τις χθεσινές φειδωλές προσλήψεις που μπορεί φυσικά να έχουν  αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό δυστυχώς  παραμένουν αρκετές. Πολλά 27αρια τμήματα (25+10%) υπουργική απόφαση του 2013!!! Για ποια ποιότητα εκπαίδευσης μιλάμε;;

3ο Θέμα
Να πούμε ένα τελευταίο θέμα στο οποίο έχουμε ξανακάνει μνεία από τότε που το συναντήσαμε στα συμβούλια του ΑΠΥΣΠΕ. Την απόδοση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς που ήδη δουλεύουν στην Α/θμια.  Σας εφιστώ ξανά την προσοχή γιατί, ενώ έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε σύμφωνα με το νόμο, θεωρώ ότι κρύβει κινδύνους όσο  αφορά  υποχρεωτικές υπερωρίες στο μέλλον. Το καταθέτω με κάθε επιφύλαξη δεν ισχύει κάτι τέτοιο , αλλά δεν είναι και καθόλου δύσκολο να θεσπιστεί.

Β΄    ΜΕΡΟΣ
Όσον αφορά τώρα τα θέματα τα οποία πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά και είχαν άμεση σχέση με το ΑΠΥΣΠΕ είναι:
1)      Κατάργηση της υπουργικής απόφασης για την μετακίνηση των αναπληρωτών μέσα στην ίδια περιφερειακή διεύθυνση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι πλέον έρμαια του εκάστωτε περιφερειακού διευθυντή να τοποθετηθούν , ανάλογα σε κάθε νομό, κατά το δοκούν.  Δηλαδή όπου πλεονάζουν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο νομό της ίδιας περιφέρειας. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη καταστρατήγηση του πίνακα αναπληρωτών και  κατάφορη αδικία. Όσο με αφορά, όταν άνοιξε τέτοιο  θέμα στο ΑΠΥΣΠΕ,  το καταψήφισα.

 Συνάδελφοι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε το θέμα γενικότερα του «διαίρει και βασίλευε» με τους αναπληρωτές συναδέλφους που κάθε χρόνο ταξιδεύουν σε  όλη την Ελλάδα  οι οποίοι χωρίζονται σε κρατικού και ΕΣΠΑ με ασφαλιστικές δικλίδες για το τελευταίο και βέβαια το χειρότερο απ όλα, χωρίς την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους. Πόσο χρόνια ακούμε υποσχέσεις γενικότερα ένθεν και εντεύθεν για το ξεκλείδωμα των πινάκων. Τώρα θα μας κάνουν χάρη να την προσμετρήσουν αλλά όχι αναδρομικά. ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ φουσκωμένα.

2)      Ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει αρκετό φόβο στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το  πειθαρχικό δίκαιο. Με την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας όπως γνωρίζουμε , κρινόμαστε εξ αρχής ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Βέβαια υπήρξε μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποσυνδέεται η προσωπική ζωή του δημοσίου υπαλλήλου από τον εργασιακό του χώρο. Ημίμετρο!! Εμείς τι ζητάμε; Καταρχήν κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, όπως και να επανέλθει η συμμετοχή  του αιρετού   ΑΠΥΣΠΕ στα πειθαρχικά συμβούλια. Εάν όμως έχουμε μια τέτοια εξέλιξη την οποία απευχόμαστε όλοι, θα ήταν ευχής έργο να είναι ο αιρετός του κλάδου μέσα στη διαδικασία του πειθαρχικού.  Πρέπει να αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου η συμμετοχή του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ στα πειθαρχικά συμβούλια.Συνάδελφοι να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από τον αιρετό, για να μας υποστηρίξει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

3)      Να κλείσω με ένα τελευταίο πολύ σημαντικό θέμα το οποίο  αποτελούσε αναφαίρετο δικαίωμα για την μετεκπαίδευση μας και ήταν στην  αρμοδιότητα του ΑΠΥΣΠΕ για έγκριση. Τις εκπαιδευτικές άδειες όπου εν μία νυκτή η Διαμαντοπούλου κατήργησε. Το βάζω ως θέμα καθώς θεωρώ ότι σχετίζεται άμεσα με το θέμα της αξιολόγησης. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η θέση του κλάδου μας στην αξιολόγηση , σε σχέση με το έκτρωμα το οποίο προωθεί η κυβέρνηση , είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού μας έργου. Πώς μπορεί όμως αυτό να επιτευχθεί όταν τα «Διδασκαλεία» δεν επαναλειτούργησαν όπως μας είχαν υποσχεθεί  και πώς επίσης μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα  εκπαιδευτικών αδειών για την περαιτέρω μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών; Ο στόχος της αξιολόγησης είναι, όπως αναφέρει και ο τίτλος της, ο «δάσκαλος» να γίνεται άξιος-λόγου. Όχι η στασιμότητα στη μισθολογική εξέλιξη! Να αναφέρω βέβαια εδώ κάτι το οποίο δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψη σας  αλλά καταργήθηκαν και οι εκπαιδευτικές άδειες  και για τους υπότροφους του ΙΚΥ.
Τα παραπάνω θέματα είναι ζητήματα τα οποία θα καταθέσουμε και στην Γ.Σ της ΔΟΕ, ώστε να συμπεριληφθούν ξανά στο διεκδικητικό μας πλαίσιο και να διεκδικηθούν επιτακτικά.

Συνάδελφοι να τονίσουμε κλείνοντας ότι είναι ανάγκη, παρά ποτέ, η ενότητα του κλάδου και του συνδικαλιστικού κινήματος για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Είναι στο χέρι όλων μας,  με τη συμμετοχή μας και τον προσωπικό μας αγώνα να το πετύχουμε. Με ενότητα γίνονται οι ανατροπές.

Ο ΑΙΡΕΤΟΣ ΑΠΥΣΠΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου