Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου σε επίπεδο Κρήτης, από τον αιρετό ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρη Δερμιτζάκη


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015                            ΑΠΥΣΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
Δημήτρης Δερμιτζάκης                                                                          Ηράκλειο 2015

«Περιμέναμε καλύτερες μέρες για την παιδεία… κοντά στις 2000 οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε επίπεδο Κρήτης,  στην Α/θμια εκπαίδευση.»
…..Πανελλαδικά αρνητική πρωτιά η περιφέρεια Κρήτης σε ποσοστό ελλείψεων  σε σχέση με τον πληθυσμό της. Κατέχουμε περίπου το 1/6  από τις  13.000 σε όλη την Ελλάδα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, καλή σχολική χρονιά….;;;

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια το συνδικάτο βρίσκετε αυτή την περίοδο, αντιμέτωπο με δεκάδες εκπαιδευτικά θέματα που ταλανίσουν την παιδεία. Διαβάζω παλαιότερων χρόνων  ανακοινώσεις συλλόγων, αλλά και αιρετών, ξεσκαλίζοντας το αρχείο μου και πραγματικά λυπάμαι που για άλλη μια φορά θα γίνουμε μάρτυρες ίδιων θλιβερών ανακοινώσεων για την κατάσταση των ελλείψεων στα σχολεία. Συναντήσεις με τοπικούς φορείς και βουλευτές, έντονες αντιδράσεις μέσω των ΜΜΕ ως μέτρο πίεσης προς την εκάστωτε ηγεσία, συμμετοχή του γονεϊκού  κινήματος και πάει λέγοντας. Μοναδικά θύματα πάντα οι μαθητές των σχολείων.

Εν προκειμένω και ενώ φέτος περιμέναμε τους περιβόητους μετά από χρόνια μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση που τελικά θα μείνουν στις καλένδες, μετράμε πανελλαδικά 13.000 κενά στην Α/θμια εκπαίδευση και όσον αφορά την  περιφερειακή ενότητα Κρήτης φτάνουμε αισίως τα 1972, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από την περασμένη χρονιά όπου τέτοιο καιρό μετρούσαμε 1620…ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Φέτος όμως λυπάμαι περισσότερο για δύο λόγους: πρώτον γιατί υπήρξε μια έντονη δυστυχώς παραφιλολογία για προσλήψεις και διορισμούς που έθρεψε ελπίδες σε πολλούς συναδέλφους αναπληρωτές, όλων των ειδικοτήτων και δεύτερον γιατί  το ανάλγητο υπουργείο παιδείας είχε ενημερωθεί πολλές φορές από το συνδικάτο για θεσμικά θέματα που παραμένουν στα συρτάρια των υπουργών.Δυστυχώς μείναμε με την ελπίδα. Να τονίσω χαρακτηριστικά το άνοιγμα των πινάκων αλλά και την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων,  με υποσχέσεις εκ στόματος του ίδιου του υπουργού.

Θέλω να τονίσω ότι όπως έχουμε επισημάνει πρόσφατα και σε άλλεςδημοσιεύσειςκίνητρα όπως η αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων θέμα καθαρά θεσμικό, θα μπορούσε να έχει λύσει την φυγή των αποσπάσεων που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες για άλλη μια χρονιά. Δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τους συναδέλφους που υπηρετούν στην Κρήτη,ας δοθούν  όμως μόρια τα οποία στερούνται οι σχολικές μας μονάδες.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν γίναμε στο ίδιο έργο θεατές και στα ήδη υπάρχοντα κενά στους τέσσερεις νομούς που ήταν εξ αρχής αυξημένα  (1917),  με τις πρόσφατες αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ προστέθηκαν άλλα 55 με αποτέλεσμα να φτάνουμε στον μεγάλο  αριθμό των 1972.
Συγκριμένα στο νομό Ηρακλείου τα κενά έχουν ως εξής:

Δάσκαλοι: 360
Νηπιαγωγοί: 200
Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής: 195
Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής:25
Ειδικότητες Συνολικά: 193
Σύνολο: 973 +  20 από τις αποσπάσεις  = 993
Νομός Λασιθίου
Δάσκαλοι: 135
Νηπιαγωγοί: 80
Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής: 30
Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής: 10
Ειδικότητες Συνολικά: 83
Σύνολο: 338 +21από τις αποσπάσεις = 359
Νομός Ρεθύμνου
Δάσκαλοι: 75
Νηπιαγωγοί: 47
Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής: 13
Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής: 6
Ειδικότητες Συνολικά: 91
Σύνολο: 232+ 10 από τις αποσπάσεις = 242
Νομός Χανίων
Δάσκαλοι: 129
Νηπιαγωγοί: 62
Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής: 91
Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής: 12
Ειδικότητες Συνολικά: 80
Σύνολο: 374+4 από τις αποσπάσεις = 378
Γενικό ΣύνολοΚρήτης: 1917 +55 από τις αποσπάσεις = 1972!!!!!
Ντρέπομαιπλέον ως δάσκαλος και  αιρετός την ίδια την κοινωνία για την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Λυπάμαι γιατί στο όνομα μιας «διαπραγμάτευσης» κάποιοι στο υπουργείο παιδείας βρήκαν δικαιολογία να μην δουλέψουν για το άνοιγμα των σχολείων…..

Ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ   Κρήτης  Δημήτρης Δερμιτζάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου