Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

«Παράνομες συμπληρώσεις υποχρεωτικού ωραρίου συναδέλφων ειδικοτήτων στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου»

2ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου



Γιώργος Τρούλης                                        Ρέθυμνο, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου
Τηλ. 6945802754

Προς τους Συναδέλφους μου


Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα : «Παράνομες συμπληρώσεις υποχρεωτικού ωραρίου συναδέλφων ειδικοτήτων στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου»

Οι μάσκες έπεσαν στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Ρεθύμνου με τον πραξικοπηματικό τρόπο του Δ/ντή Εκ/σης κ. Κοντογιάννη να μην εφαρμόζει την απόφαση του ΠΥΣΠΕ και να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για να τροποποιήσει την απόφαση της προηγούμενης μέρας. Αλήστου μνήμης εποχές θυμίζουν οι πρακτικές του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 7:30 μ.μ. ολοκληρώθηκε το ΠΥΣΠΕ της 23ης Σεπτεμβρίου με θέμα τα κενά και τη διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου των συναδέλφων ειδικοτήτων. Αποφασίσαμε, αφού έκανα τοποθέτηση παραθέτοντας τη σχετική νομοθεσία, να δοθούν όλα τα κενά με τις ώρες που χρειάζεται κάθε σχολική μονάδα και το ωράριο που πρέπει να συμπληρώσει ο κάθε συνάδελφος καθώς επίσης και ένα περιθώριο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, μέρα απεργίας, ενημερώνομαι από συναδέλφους ότι θα επαναληφθεί η διαδικασία διότι ο Δ/ντης Εκ/σης πιστεύει ότι δεν ήταν σωστή απόφαση. Η πρόσκληση για έκτακτο ΠΥΣΠΕ μου στάλθηκε στις 12:22μ.μ. στο mail μου δίχως να με ενημερώσει ο γραμματέας, ως όφειλε, τηλεφωνικά ότι το ΠΥΣΠΕ είναι για τις 2:15μ.μ. το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, συγκαλείτε ΠΥΣΠΕ ούτε 24 ώρες μετά τη λήξη του προηγούμενου για να αλλάξει η απόφαση και ως αιρετός ενημερώθηκα από τους συναδέλφους που πήγαν να κάνουν αίτηση τοποθέτησης. Το ΠΥΣΠΕ έγινε και αποφάσισαν τα υπόλοιπα 4 μέλη να αλλάξουν την απόφαση και να τοποθετήσουν τους συναδέλφους μόνοι τους δίχως αιτήσεις προτίμησης, αλλοιώνοντας τα κενά που είχαμε βγάλει την προηγούμενη μέρα, δίδοντας αυθαίρετα υπερωρίες σε όποιους συναδέλφους ήθελαν, δίνοντας σε όποιες σχολικές μονάδες ήθελαν προσωπικό. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ισχυρίζονταν ότι έπρατταν  σκεπτόμενοι το καλό των συναδέλφων. Ποιον κοροϊδεύουν; Σε ποιους απευθύνονται; Ανέλαβαν την ευθύνη να πράξουν παράνομα. Προσωπικά έκανα το αυτονόητο, α) ενημέρωσα τηλεφωνικά τον Περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ζητώντας του παρέμβαση για τη νομιμότητα της απόφασης, β) κατήγγειλα τη διαδικασία ως παράνομη, καταθέτοντας τη σχετική νομοθεσία, και παρέμεινα να παρακολουθήσω τη διαδικασία και να σας ενημερώσω και γ) ενημέρωσα με επιστολή μου τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Ερωτήματα που προκύπτουν

Το πρώτο ζήτημα είναι αν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει δικαίωμα να μην εφαρμόζει ομόφωνη απόφαση του ΠΥΣΠΕ και με εντολή του να μην γίνονται δεκτές αιτήσεις των συναδέλφων ενώ είχαν γίνει δεκτές νωρίτερα κάποιες αιτήσεις “επιθυμίας” ορισμένων συναδέλφων (όπως τις ονόμασαν).
Δεύτερο ζήτημα πώς αποδέχθηκαν τα υπόλοιπα μέλη του ΠΥΣΠΕ μαζί με τον άλλο αιρετό να αλλάξουν την απόφαση της προηγούμενης μέρας; Τι μεσολάβησε αυτές τις ώρες; Ποιες παρεμβάσεις έγιναν κι από ποιους;
Τέλος η αιτιολογία της σύγκλησης του έκτακτου ΠΥΣΠΕ ήταν για την “ευρυθμία των σχολικών μονάδων”. Προφανώς ξεχνάνε ότι οι συνάδελφοι έχουν δικαιώματα και λειτουργούμε σε μια πολιτεία που διέπεται από νόμους και κανόνες που φέρει το σήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λυπάμαι αν κάποιοι λειτουργούν ως μαριονέτες σε ένα θέατρο παραλόγου που έχει στηθεί έντεχνα με συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Οι συνάδελφοι δεν είναι ούτε απλοί αριθμοί, ούτε πιόνια στο παιχνίδι κανενός. Μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία πρέπει να τηρείται ανεξάρτητα το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και για το λόγο αυτό έστειλα την καταγγελία μου στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Κλινάκη ζητώντας του να παρέμβει στην υπόθεση.
Σας παραθέτω την επιστολή:

«Καταγγελία παράνομης συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου συναδέλφων ειδικοτήτων από το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου»

Στις 23 Σεπτεμβρίου κλήθηκε το υπηρεσιακό συμβούλιο να ορίσει τα κενά και να πάρει απόφαση για τη διαδικασία τοποθέτησης συμπλήρωσης ωραρίου των συναδέλφων ειδικοτήτων του νομού Ρεθύμνου. Ως αιρετός παρέθεσα τη σχετική νομοθεσία που ορίζει τη διαδικασία των λειτουργικών υπεραριθμιών όπου εντάσσονται οι παραπάνω περιπτώσεις και ζήτησα να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται, δηλ. δηλώσεις τοποθέτησης των συναδέλφων και τοποθέτησή τους σύμφωνα με τα μόρια μετάθεσης στα κενά των σχολείων. Αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία με δηλώσεις αιτήσεων των συναδέλφων στα κενά που ορίστηκαν από το ΠΥΣΠΕ και ορίστηκε και η σχετική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων.
Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν και ενημερώθηκα από συναδέλφους ότι θα ξαναγινόταν ΠΥΣΠΕ για το θέμα και ότι δεν γίνονταν δεκτές οι αιτήσεις προτίμησης των συναδέλφων με εντολή Δ/ντή Εκπ/σης. Μπορεί λοιπόν ο Δ/ντή Εκπ/σης Ρεθύμνου να μην εφαρμόζει ομόφωνη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου; Μόλις μου έγινε γνωστό σας ενημέρωσα τηλεφωνικά και ζήτησα την παρέμβασή σας για τη διασφάλιση της νομιμότητας της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το γραμματέα του συμβουλίου μου επιβεβαίωσε ότι θα γίνει ΠΥΣΠΕ και ότι είχε σταλεί πρόσκληση για έκτακτο ΠΥΣΠΕ με θέμα την τροποποίηση της χθεσινής απόφασης. Προσήλθα στη συνεδρίαση και ζήτησα εξηγήσεις για το γεγονός. Η απάντηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ήταν ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και το ΠΥΣΠΕ πρέπει να αλλάξει την απόφασή του με εισήγηση να γίνει η συμπλήρωση ωραρίου των συναδέλφων από το ΠΥΣΠΕ. Μια συμπλήρωση ωραρίου δηλαδή δίχως αιτήσεις, δίχως κριτήρια, αλλάζοντας όπου χρειαζόταν τα κενά και αναθέτοντας υπερωρίες όπου ήθελαν. Παρά τις εντάσεις μου, παραθέτοντας εκ νέου τη σχετική νομοθεσία, τα υπόλοιπα μέλη του ΠΥΣΠΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Κατήγγειλα την απόφαση ως παράνομη και δεν συμμετείχα σε αυτή.
Ως αιρετός ζητώ την παρέμβασή σας για να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην εφαρμοστεί η παράνομη απόφαση του συμβουλίου.

Σας παραθέτω τη σχετική νομοθεσία
Άρθρο 14, παρ. 7 του Π.Δτος 50/96:
"Oι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 14 του N. 1566/1985. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί με αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους".

Άρθρο 14, παρ. 9 του Π.Δτος 50/96 (όπως συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 100/97):
"Oι διατάξεις της παραγράφου 3, βii και της παραγράφου 7 εδάφ. B και 8 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι της ρυθμίσεως της υπεραριθμίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου".

Γιώργος Τρούλης
αιρετός του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου

Η καταγγελία μου θα τεθεί στο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (έχω ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο) και θα προχωρήσουν οι καταγγελίες στην Ομοσπονδία, στο υπουργείο παιδείας και όπου αλλού χρειαστεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Καλώ επίσης τους συναδέλφους που εμπλέκονται στην υπόθεση και τους τοποθέτησε το ΠΥΣΠΕ χωρίς δικής τους αίτηση να καταθέσουν ενστάσεις επί της διαδικασίας. Οι εποχές είναι τέτοιες που μπροστά στο σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, δεν μπορούμε να εκχωρούμε τα δικαιώματά μας σε καμία διοίκηση, σε κανέναν συνδικαλιστή. Ό,τι έχουμε κατακτήσει με αγώνες δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αυθαιρεσία που επηρεάζει τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας.


 «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»
Αδαμάντιος Κοραής


                                                    Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
                                                                Γιώργος Τρούλης

                                                                 Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου


*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν e-mail στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου