Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ME ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ……. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ

                                                             

Ηράκλειο, 15  Σεπτεμβρίου 2013
Δερμιτζάκης Δημήτρης
Αιρετός  ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης 

ΜΗΝΥΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ME ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ…….
Η  ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ

Παρακολουθούμε, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, την πλήρη διάλυση της εκπαίδευσης από το υπουργείο παιδείας. Γινόμαστε μάρτυρες ως εκπαιδευτικοί, ως σύλλογοι πρωτοβάθμιας αλλά και ως αιρετοί μιας τραγικής κατάστασης που βιώνει ο Έλληνας εκπαιδευτικός  και κατ’ επέκταση ο  Έλληνας μαθητής και ο γονέας του.  Εγκύκλιοι της ντροπής αντίθετοι του νόμου, άρα τίθεται θέμα νομιμότητας,  επιβάλλουν τη νέα πολιτική στην εκπαίδευση,  ένα νέο τοπίο απογύμνωσης και εκ βάθρων αποσύνθεσης του  δημόσιου σχολείου!!!
Πολυπληθέστατα  τμήματα - κλείσιμο ολοήμερων….
Πιο συγκεκριμένα: Παρόλο που αποσύρθηκε τυπικά από τη Βουλή η διάταξη για το συν 10% μαθητές ανά τάξη, στα ήδη πολλά 25άρια τμήματα, εφαρμόζεται  κατά κόρον από πολλές Διευθύνσεις  εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να έχουμε τάξεις με 26 και 27 μαθητές. Τα ολοήμερα σχολεία στα δημοτικά, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλά και στα νηπιαγωγεία, παραμένουν κλειστά.  Ένας κοινωνικός «δασκαλογέννητος»  θεσμός που υπηρετούσε και υπηρετεί την κοινωνία, ιδιαίτερα στις κρίσιμες μέρες που υπάρχει η ανάγκη εργασίας από τους δυο γονείς,  «γκρεμίζεται»  σε βάρος μαθητών και γονέων. Όσο και αν είναι πάγιο αίτημα του κλάδου μας η  υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, που εξυπηρετεί τόσες χιλιάδες προνήπια προσφέροντας μόρφωση, διαπαιδαγώγηση στους μικρούς μαθητές, το δράμα και η απόγνωση  όλων συνεχίζεται.
Σαν  να μην έφταναν όλα αυτά  έχουμε και την εξαθλίωση του εκπαιδευτικού, που ταξιδεύει με πενιχρούς μισθούς από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Μάλιστα, με τη φετινή τραγελαφική κατάσταση να χωρίζουν οικογένειες και συνάδελφοι με χρόνια προβλήματα υγείας να αποκλείονται από τις αποσπάσεις, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη! Αυτή, βέβαια, η μεταχείριση του υπουργείου για τον δήθεν εξορθολογισμό δημιουργεί τεράστια προβλήματα! Συγκεκριμένα, στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης  έχουμε εγκρίνει ήδη  ένα σημαντικό αριθμό αδειών άνευ αποδοχών και συνεχίζουμε…. Αυτή είναι η κατάσταση…. 
Υπεραριθμίες η νέα «μόδα»…
Κλείσιμο τμημάτων ένταξης και υποδοχής…
 Το πιο κατάπτυστο και καταγγελτικό  όμως , το οποίο αποτελεί και νέα μόδα φέτος του υπουργείου, είναι οι υπεραριθμίες! Αποτέλεσμα των πληθωρικών τμημάτων, που σκοπός τους δεν είναι άλλος, από το να καλύψουν με αντιπαιδαγωγικό τρόπο τα κενά στην Α/θμια εκπαίδευση. Βγάζουν υπεράριθμους με κυνικό τρόπο, απ’  όπου μπορούν ακόμα, από  το  ευαίσθητο κομμάτι της ειδικής αγωγής, καταργώντας τμήματα ένταξης και τμήματα υποδοχής. Θα τα εντάξουν λένε στο ΕΣΠΑ, μέχρι να τρέχει και αυτό… Και μετά;;; Ας έχουμε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας το «…ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…» 
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η συγκυβέρνηση αυτό που έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι η πλήρης διάλυση της εκπαίδευσης.  Παρ΄ όλες, όμως , τις αλχημείες και τα πρόχειρα τεχνάσματα του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη  των λειτουργικών κενών, αυτά παραμένουν και συνθέτουν το παζλ  της  υποτυπώδους λειτουργίας των σχολείων τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης στην Α/θμια εκπαίδευση.  Μαζί με τα ολοήμερα που είναι σε προσωρινή (οριστική) καταστολή, τα κενά είναι αρκετά στον νομό Ηρακλείου αλλά και στον νομό Χανίων . Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στον νομό Ρεθύμνου ,με το Λασίθι να βρίσκεται  σε λιγότερο καλύτερη κατάσταση.
Κάλεσμα για αγώνα….
Καλούμε…
Όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο μπαράζ κινητοποιήσεων και δράσεων που έχουν προκηρυχτεί, αλλά και όλοι μαζί να διαδηλώσουμε και να αποκλείσουμε δρόμους και δημόσια κτήρια.
Τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις ομοσπονδίες γονέων των δήμων  και όλη την κοινωνία να δώσει ένα δυναμικό αγώνα μαζί με τους εκπαιδευτικούς για το ελληνικό δημόσιο σχολείο. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης αγγίζουν πρώτα τον μαθητή και έπειτα τον δάσκαλο, καθώς ο δεύτερος υπάρχει λόγω του πρώτου. Στα άμεσα σχέδιά μας, ως σύλλογοι Α/θμιας ,είναι και οι καταλήψεις των σχολείων μαζί τους καθώς και η περιφρούρησή τους.
Επίσης, καλούμε τους ίδιους τους Δημάρχους στην Περιφέρεια Κρήτης, να εκφράσουν συντονισμένα την αντίθεσή τους για την υποτυπώδη  λειτουργία των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στην εποπτεία τους .
Τέλος, απαιτούμε από τους βουλευτές να αφουγκραστούν επιτέλους την κοινωνία, στην οποία δεν παρέχονται πλέον ούτε τα στοιχειώδη για την εκπαίδευσή της , ώστε να αντιδράσουν  και να διεκδικήσουν  γι΄ αυτήν!   

Δημήτρης Δερμιτζάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου