Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν τη βρώμικη προπαγάνδα τους… Ασύστολα ψεύδη για το ωράριο μας!

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
Τα παπαγαλάκια ξεκίνησαν
τη βρώμικη προπαγάνδα τους…
Ασύστολα ψεύδη για το ωράριο μας!
Την Τρίτη 19 του Φλεβάρη η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» κυκλοφόρησε με τίτλο: «ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς» και με υπέρτιτλο: «ΕΩΣ 27 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΕΩΣ 24 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ».
            Στο άρθρο διαβάσαμε ότι: «Νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αυξάνει από τον Σεπτέμβριο τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, με συνέπεια να μειωθούν δραστικά οι θέσεις των αναπληρωτών.»!
            
Στο  ΕΘΝΟΣ. gr (20/2/2013) διαβάζουμε:  «Στην τελευταία του έκθεση (2012) για την Εκπαίδευση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τον ακριβή αριθμό των διδακτικών ωρών μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος.»! (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63785695)
            
Αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι: «Στο δημοτικό: Λιγότερες από 600 ώρες. Ο μέσος όρος στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ είναι 782 ώρες και η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσά τους».

Συνάδελφοι
            
Εδώ και μέρες έχει αρχίσει ένας πόλεμος με πρωταγωνιστές συγκεκριμένα ΜΜΕ και με στόχο το ωράριό μας. Οι σκοποί γνωστοί και οι στόχοι γνωστότεροι…
            
Αλλά σ΄ αυτήν τους την προσπάθεια δημοσιεύουν πολλές – πολλές ανακρίβειες. Συγκεκριμένα η έκθεση του ΟΑΣΑ που δημοσιεύει η εφημερίδα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το γιατί θα το καταλάβετε διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα, που αφορά τις μέρες εργασίας μας το σχολικό έτος 2012-2013, ανά μήνα:

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
20
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
15
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
18
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
20
ΜΑΡΤΙΟΣ
21
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
20
ΜΑΪΟΣ
15
ΙΟΥΝΙΟΣ
16
ΣΥΝΟΛΟ
187

Οι 187 ημέρες αντιστοιχούν σε 37,4 βδομάδες. Σε πόσες ώρες αντιστοιχούν αυτές οι εβδομάδες, θα το καταλάβετε διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα:
ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δ.Ω.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 25 ώρες*
935
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 24 ώρες
898
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 23 ώρες
860
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 22 ώρες
823
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 21 ώρες
785
*25 ώρες εργάζονται οι συνάδελφοι των ολιγοθεσίων  Δημοτικών Σχολείων.
            
Ο Μέσος Όρος των παραπάνω διδακτικών ωρών διδασκαλίας ανέρχεται σε 860 και όχι σε 600 που αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση…
            
Με αυτές τις ώρες η ΕΛΛΑΔΑ ανάμεσα στις 38 χώρες που αναφέρει ο συγκεκριμένος πίνακας του ΟΑΣΑ είναι στην 1η πεντάδα έχοντας σχεδόν ίδιες ώρες εργασίας με την Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία,  την Ισπανία και τη Γαλλία. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκονται η Αυστραλία και η Τσεχία. Και όμως ο συγκεκριμένος πίνακας κατατάσσει τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε στα Δημοτικά Σχολεία στην τελευταία θέση. Εμφανείς οι σκοπιμότητες και δια γυμνού οφθαλμού…

Συνάδελφοι

Μελέτη της UNESCO, αναφέρει: «κάθε ώρα διδακτικού έργου ενός εκπαιδευτικού αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου», δηλαδή ότι 21 ώρες διδασκαλίας ισοδυναμούν με 84 ώρες δουλειάς (16,8 ώρες καθημερινά).
Και επειδή αυτός ο πόλεμος θα έχει συνέχεια και στο διάβα του θα συμπαρασύρει χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου για να γίνει φτωχότερο, την ποιοτική υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης για την οποία ΚΑΝΕΝΑΣ τελικά δε νοιάζεται, θα πρέπει:

             Να προχωρήσουμε ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Εκπαιδευτικοί – Γονείς – Μαθητές – Τοπικές κοινωνίες.
·                     Γιατί η δημόσια εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να παραμείνει.
·                     Γιατί το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να γίνει φτωχότερο.
·                     Γιατί ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…

Στα πέτρινα χρόνια της τρόικας η δημόσια εκπαίδευση βιώνει χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, μισθούς πείνας, φτώχια, εξαθλίωση και κατάθλιψη στα σχολεία μας. Ως εδώ…

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς           
Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου