Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Θέμα : «Άνευ νομικής υπόστασης το θέμα 12 της 19ης εγκυκλίου»


1ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου

Θέμα : «Άνευ νομικής υπόστασης
 το θέμα 12 της 19ης εγκυκλίου»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
 Με την εγκύκλιο 19/ 28-8-2014, στο θέμα 12 «Άδειες εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπαίδευσης» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, επιδιώκεται για μια ακόμα φορά να καταστρατηγηθούν βασικές αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων. Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει: <<Ως προς τη χορήγηση κανονικών αδειών ... να συνοδεύονται από βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι το τμήμα θα λειτουργήσει κανονικά, με εσωτερική ρύθμιση και κάλυψη των διδακτικών ωρών από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, χωρίς παρέκκλιση από το ωρολόγιο πρόγραμμα....Το μοίρασμα μαθητών τμήματος σε λοιπές τάξεις δεν επιτρέπεται και, αν γίνεται, η ευθύνη βαραίνει το Διευθυντή του σχολείου. >>

Οι αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων καθορίζονται ξεκάθαρα από τον Ν1566/85 άρθρο 11 παρ ΣΤ (Σύλλογοι διδασκόντων) και το ΠΔ 201/98 άρθρο 13 (Συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων ). Όμως για ειδικά ζητήματα υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις που διευκρινίζουν όσα οι νόμοι δεν ορίζουν ρητά. Σύμφωνα επομένως με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340/16-10-02) στο άρθρο 39 (Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου των Διδασκόντων) παρ Δ΄ στις Ειδικές αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο καθοριστικός ρόλος του συλλόγου διδασκόντων στη λήψη απόφασης της κάλυψης αυτών των κενών και όχι με ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, όπως αναφέρει η εγκύκλιος της Πρωτοβάθμιας Χανίων. Αναλυτικά η υπουργική απόφαση στην παρ.Δ΄ 4 αναφέρει ότι ο σύλλογος διδασκόντων: "Αποφασίζει από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωση εκπαιδευτικών που ενδέχεται να λείψουν για μικρό χρονικό διάστημα".

Σύμφωνα με τα παραπάνω και ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος των συναδέλφων μου από την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών, κάλω τον τοπικό Σύλλογο Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων καθώς και τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ να πάρουν θέση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας. Δυστυχώς αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν στην καλλιέργεια παιδαγωγικού και δημοκρατικού κλίματος, υποβιβάζουν τα συλλογικά μας όργανα (Σύλλογος διδασκόντων) και συμβάλουν στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και φόβου στους Διευθυντές των σχολείων μας. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να προασπίσουμε το δημόσιο σχολείο και τις δημοκρατικές διαδικασίες που είναι θεσπισμένες στα συλλογικά μας όργανα.


                                                      Με συναδερφικούς χαιρετισμούς
                  Αντώνης Τσαλαπάκης

                                                        Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου