Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

«Παράνομες συμπληρώσεις υποχρεωτικού ωραρίου και τοποθετήσεις συναδέλφων ειδικοτήτων στο ΠΥΣΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ», από τον αν. αιρετό ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Αλέξανδρο Αλεξάκη


Αλεξάκης Αλέξανδρος                                            Σητεία  2-9-14                                              

Αν/της Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Τηλ. 6976970367


Η Τοποθέτηση των ειδικοτήτων ΠΕ 06 Αγγλικών από το ΠΥΣΠΕ Λασιθίου μόνο ερωτηματικά μπορεί να εγείρει για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου κλήθηκε το υπηρεσιακό συμβούλιο Λασιθίου να ορίσει τα κενά και να πάρει απόφαση για τη διαδικασία τοποθέτησης συμπλήρωσης ωραρίου των συναδέλφων ειδικοτήτων Αγγλικών του νομού μας. Το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία των λειτουργικών υπεραριθμιών προβλέπει την τοποθέτηση των συναδέλφων κατόπιν δήλωσή τους σύμφωνα πάντα με τα μόρια μετάθεσης στα κενά των σχολείων. Τα κενά και οι ώρες κάθε σχολείου βγαίνουν μετά από συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ και ανακοινώνονται στους συναδέλφους που τους αφορά. Η επιλογή κενών δεν εξυπηρετεί τη διαδικασία και μόνο να την τορπιλίσει μπορεί καθώς δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των συναδέλφων. Η τοποθέτηση λοιπόν θα πρέπει να γίνεται επί των πραγματικών λειτουργικών κενών.

Το κάλεσμα από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου που έγινε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « καλούνται να κάνουν αίτηση οι συνάδελφοι που έρχονται από άλλα ΠΥΣΠΕ» με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι συνάδελφοι, τις οποίες αφορά η παραπάνω διαδικασία, να παραπλανηθούν και να μην κάνουν δήλωση. Το ΠΥΣΠΕ αντί να επαναλάβει τη διαδικασία δεν εξέτασε τις ενστάσεις των συναδέλφων και συνέχισε τη διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου. Στη διαδικασία αυτή δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη η υπουργική απόφαση  ημ. 4/9/13 Αρ.Πρ. 122329/Δ1 και 119655/Δ1/30-8-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ  986/ 3-9-13 τ.Γ΄- ΑΔΑ :ΒΛ979-ΣΚΒ)  που ορίζει τη σειρά τοποθέτηση των υποχρεωτικά μεταταγμένων συναδέλφων. Άραγε πότε παίρνουν υπόψη τους ερμηνευτικές εγκυκλίους και  πότε λειτουργούν κατά το δοκούν. Να μας πουν να γνωρίζουμε!

              Οι αιρετοί στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να διαφωνήσουν στο υπηρεσιακό συμβούλιο και να καταγγείλουν τη διαδικασία, ως μη σύννομη. Αντιθέτως η μία αιρετός στο ενημερωτικό της αναφέρει ότι "διαφωνεί" αλλά ψηφίζει λευκό... Το λευκό δεν είναι θέση όταν συνάδελφοι αδικούνται. Η μόνη λύση είναι να εξεταστούν οι ενστάσεις των συναδέλφων και να επαναληφθεί η διαδικασία με όλα τα κενά ανοιχτά. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα τα οποία τελικούς αποδέκτες έχουν τους συναδέλφους μας.

Σας παραθέτω τη σχετική νομοθεσία
Άρθρο 14, παρ. 7 του Π.Δτος 50/96:
"Oι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι και διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 14 του N. 1566/1985. Για το σκοπό αυτό ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τα σχολεία στα οποία υπάρχουν ανάγκες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί με αίτησή τους να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης όλα τα παραπάνω σχολεία. Η διάθεση αυτών γίνεται με τη σειρά προτίμησης και το σύνολο των μονάδων μετάθεσής τους".

Άρθρο 14, παρ. 9 του Π.Δτος 50/96 (όπως συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 100/97):
"Oι διατάξεις της παραγράφου 3, βii και της παραγράφου 7 εδάφ. B και 8 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι της ρυθμίσεως της υπεραριθμίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου".

Καλώ τους συλλόγους του Λασιθίου να πάρουν θέση επί του θέματος και τους αιρετούς να στηρίξουν τους συναδέλφους μέσα στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Ο αιρετός προασπίζεται τα συμφέροντα των συναδέλφων και όταν αυτά βάλλονται ενημερώνει και καταγγέλλει τις διαδικασίες, Καλώ  τους συναδέλφους που εμπλέκονται στην υπόθεση να καταθέσουν ενστάσεις επί της διαδικασίας. Οι εποχές είναι τέτοιες που μπροστά στο σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, δεν μπορούμε να εκχωρούμε τα δικαιώματά μας σε καμία διοίκηση, σε κανέναν συνδικαλιστή. Ό, τι έχουμε κατακτήσει με αγώνες δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αυθαιρεσία που επηρεάζει τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Αλέξανδρος Αλεξάκης
Αναπληρωτής  Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο:  alexandro.alexak@gmail.com – Επίσης έχω σελίδα στο Facebook (το όνομά μου με ελληνικούς χαρακτήρες Αλεξάκης Αλέξανδρος), για άμεση καθημερινή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου