Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ, από τον αιρετό Δερμιτζάκη Δημήτρη


Ηράκλειο, 22/03/2015
Δερμιτζάκης Δημήτρης                                           
Αιρετός  ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης 
dermisdimitris@yahoo.gr                                  
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΜΑΡΤΙΟΥ
Αγαπητοί συνάδελφοι

Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αιρετών στην Αθήνα με θέματα, όπως: αξιολόγηση, πειθαρχικό δίκαιο, αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων, υπηρεσιακές μεταβολές, λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων κ.ά. Στη συνδιάσκεψη τοποθετήθηκα για θέματα που αφορούν το συμβούλιο του ΑΠΥΣΠΕ, αλλά και γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα που χρίζουν επιτακτικής διεκδίκησης από το συνδικάτο.
Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι ορισμένες σημαντικές  αρμοδιότητες του συμβουλίου που μετέχω ως αιρετός καταργήθηκαν την προηγούμενη πενταετία και είναι καιρός να διεκδικήσουμε να υπάρξει αποκατάσταση αυτών με γνώμονα πάντα το συμφέρον του εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκα στα παρακάτω θέματα:

  1. Πειθαρχικό δίκαιο και συμμετοχή των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια. Με χαρά, βεβαίως, πληροφορηθήκαμε την επόμενη μέρα ότι η ρύθμιση που επαναφέρει το τεκμήριο της αθωότητας και τους αιρετούς στα πειθαρχικά συμβούλια είναι προς διαβούλευση, για ψήφιση.

  2. Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων. Αναφέρθηκα στο ότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα που για πρώτη φορά μπαίνει ως θέμα η αναμοριοδότηση, από τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα και τη ΔΟΕ καθώς στο παρελθόν και ενώ εμείς ως παράταξη το προβάλαμε και το θεωρούμε ως μείζον ζήτημα ( από το 2011), δεν δόθηκε η βαρύνουσα σημασία για διεκδίκηση του εν λόγω αιτήματος. Απορώ η ΔΟΕ στην πρόσφατη συνάντησή της γιατί δεν το έθεσε στον υπουργό;;;; Συνάδελφοι, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για όλους μας αλλά και ιδιαίτερα γι αυτούς που κάθε χρόνο περισσότερο ως αναπληρωτές αλλά και ως μόνιμοι αλλάζουν νομούς υπηρέτησης. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό το θεσμικό θέμα ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους συναδέλφους. Ιδιαίτερα δε στην Κρήτη, σε επίπεδο Α/θμιας, συντελείται μέγιστη αδικία στις περισσότερες σχολικές μονάδες της επαρχίας όπου ως επί το πλείστον υπηρετούν συνάδελφοι αναπληρωτές. Διεκδικούμε, λοιπόν, 12βαθμη κλίμακα μορίων  και στα σχολεία της Α/θμιας.  Γνωστοποιώ, επίσης, μια σημαντικά θετική εξέλιξη πάνω στο θέμα, ότι στη συνάντηση που είχαμε ως αιρετοί Κρήτης ( Ενωτικής Κίνησης ) με τον αν. γραμματέα του υπουργείου κ. Πιλάλη  έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς δεν αποτελεί οικονομικό βαρίδιο για την κυβέρνηση και δεσμεύτηκε τη μελέτη του με θετικό πρόσημο προς υλοποίηση. 

  3. Αξιολόγηση. Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι είναι ιστορική ευκαιρία να διατυπωθεί  πρόταση για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που δεν θα ‘χει βεβαίως καμιά σύνδεση με το μισθό αλλά και την ατομική αξιολόγηση. Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να νομοθετήσει η βάση των συναδέλφων  με  επιστημονικό και παιδαγωγικό γνώμονα. Σε αυτό προτείνω ότι μπορεί και οφείλει να βοηθήσει και το επιστημονικό κομμάτι της ομοσπονδίας το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ και να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω, επίσης, επί λέξη  τη θέση του αναπληρωτή υπουργού κ. Κουράκη για το θέμα της αξιολόγησης στην ολιγόλεπτη συνάντηση όπου είχαμε επίσης ως αιρετοί στο γραφείο του: «…η αξιολόγηση όπως τη ζήσαμε καταργείται, ακόμα και στη Φιλανδία δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση, προχωράμε σε μια αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου με στόχο τη βελτίωση….»

  1. Διορισμοί στην εκπαίδευση με βάση την προϋπηρεσία και τους εναπομείναντες του ΑΣΕΠ. Πάγιο αίτημα του κλάδου για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που δημιουργήθηκαν με τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων όπου επιτακτική ανάγκη είναι και οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή.   

  2. Άδειες άνευ αποδοχών. Είναι ένα πάγιο αίτημα  της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς ενώ ισχύει σύμφωνα με το νόμο οι δημόσιοι υπάλληλοι  να δικαιούνται 5 χρόνια άδειας άνευ αποδοχών, οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται και δικαιούνται μόνο 3 χρόνια.

  3. Καινούριο μισθολόγιο στο δημόσιο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει κόκκινη γραμμή από την ομοσπονδία για τους μισθούς μας, καθώς θα πρέπει να αρθεί η αδικία που συντελείται εις βάρος μας.
Συνάδελφοι, είναι διάχυτη τον τελευταίο καιρό μια αισιοδοξία ότι τα πράγματα πάνε να αλλάξουν προς το καλύτερο, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο. Είναι, βέβαια, φυσικό επακόλουθο μετά από πέντε χρόνια έντονης κοινωνικής αλλά και συνδικαλιστικής πίεσης. Προσωπικά, όμως, θεωρώ  ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, που αν του δώσουμε το χώρο, θα χάσουμε ξανά την ευκαιρία να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά ως συνδικάτο αλλά και ως κλάδος. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία όχι να αναμένουμε εξελίξεις επί σειρά θεμάτων από το υπουργείο, αλλά να βγούμε μπροστά με προτάσεις και επιτακτικά να διεκδικήσουμε θέματα που είναι «ανοιχτά» αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου