Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δυστυχώς και στα Χανιά κενά υπάρχουν…



 Χανιά 29/9/2013
   
 Ως εκπρόσωπος της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Χανίων σε συνεργασία με τους συναδέλφους από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης συντάξαμε και αποστείλαμε προς όλους τους Δημάρχους και Βουλευτές της Κρήτης μια ανοιχτή  επιστολή με σκοπό να αναδείξουμε τα προβλήματα των σχολείων του νησιού μας και κατ’ επέκταση του κάθε νομού χωριστά. Ήδη το θέμα έχει πάει στη Βουλή, ενώ οι προχθεσινοί διορισμοί εκπαιδευτικών έστω και με ΕΣΠΑ (ούτε λόγος για διορισμό κάλυψης οργανικών θέσεων), έδειξαν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, εκτός από αυτόν που δε γίνεται…
Όπως με ενημέρωσαν μετά  την αποστολή της επιστολής μας αυτής ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε  Χανίων δήλωσε στους θεσμικούς εκπροσώπους  του νομού Χανίων ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κενά. Είναι αλήθεια; Δεν θέλω να το πιστέψω, γιατί:

1)Στις 7-9-2013 ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, το ΔΣ ΔΟΕ, Βουλευτές Χανίων και ΜΜΕ αναφέρει: Σύνολο ελλείψεων δασκάλων 130, σύνολο ελλείψεων νηπιαγωγών 59, σύνολο ελλείψεων δασκάλων ειδικής αγωγής 60, σύνολο ελλείψεων ειδικοτήτων 115.

2)Στα τελευταία ενημερωτικά των αιρετών του ΠΥΣΠΕ Χανίων αναφέρεται η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, 2/θ ΔΣχ Ροδωπού, 1/Θ Νηπιαγωγείο Ρωδοπού, 1/θ Νηπιαγωγείο Καμισιανών. Επίσης τονίζεται ότι η Διεύθυνση ζητούσε 85 δάσκαλους και ήρθαν στα Χανιά μόνο 15 ενώ από τους 60 νηπιαγωγούς μόνο 8 ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι φέτος ανεστάλη και η λειτουργία του Δ.Σ. Καμισιανών το οποίο βέβαια δεν αναφέρεται πουθενά. (Ήταν η περίπτωση όπου οι γονείς έφτασαν με πούλμαν στα γραφεία του Υπουργού στην Αθήνα)

Μόνο ως  τραγική  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα των νηπιαγωγείων του νομού αφού μέχρι και σήμερα υπήρχαν 50 τμήματα ολοήμερου νηπιαγωγείου κλειστά. Ενώ λειτουργούν υπερπληθή τμήματα  με 26 έως και 28 μαθητές στα σχολεία μας.

Έστω και με τις τελευταίες φειδωλές προσλήψεις, μέσω ΕΣΠΑ και από τον γενικό κρατικό προϋπολογισμό, τα κενά παραμένουν σύμφωνα με τα τελευταία ενημερωτικά.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μην υπάρχουν κενά σε ένα νόμο όπως ο Ν. Χανίων. Τα νούμερα δείχνουν άλλα...
Εκτός αν δεν αποδεχόμαστε ως κενά τα κλειστά ολοήμερα…
Εκτός αν  αποδεχόμαστε τα πληθωρικά τμήματα και δεν τα δίνουμε ως κενά…
Εκτός αν δεν αποδεχόμαστε ως κενά τη συρρικνωμένη οργανικότητα των ολιγοθέσιων σχολείων της υπαίθρου...
Σαν εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να ανεχτούμε να στοιβαχτούν οι μαθητές μας μέσα σε τάξεις κλουβιά.
Με την νομιμοποίηση του 10% και το περιθώριο που έδωσε το υπουργείο στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης και στον Δ/ντή Εκπαίδευσης κάθε νομού, τα σχολεία μας είναι στο έλεος των εκπροσώπων της κυβέρνησης και τον κατά τόπους  στελεχών του υπουργείου παιδείας.

Τα κενά όλο θα λιγοστεύουν αφού κάθε εβδομάδα μετριόμαστε και ξαναμετριόμαστε ... Γιατί; Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να βγάλουμε υπεράριθμους. Κι άλλους...Κι άλλους ...Κι άλλους...

Τα ολοήμερα περνάνε πλέον στους αναπληρωτές, ενώ είναι υπαρκτός ο φόβος για κατάργηση των οργανικών θέσεων τους. Αποτέλεσμα να βγουν εκατοντάδες συνάδελφοι υπεράριθμοι…

Στην περιοχή μου λειτουργούν σχολεία με τάξεις με 25, 26 και 27 παιδιά. Είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα τμήματα να χωριστούν και αυτό δεν πρόκειται να γίνει με 5 και 10 αναπληρωτές σε ολόκληρο το νόμο. Ο νόμος χρειάζεται περισσότερες πιστώσεις και αυτό πρέπει να επιδιώξουμε. Ακόμη υπάρχουν ολιγοθέσια σχολεία τα οποία ναι μεν δεν υποβιβάστηκαν αλλά ούτε και έχουν προσωπικό και στελεχώνονται αυτή την στιγμή με ένα δάσκαλο.

Σε απάντηση του Δ/ντη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων προς το σύλλογο γονέων ολιγοθέσιου Δ Σχ Γραμβούσας της επαρχίας Κισσάμου, το οποίο υποβιβάστηκε, γίνεται ξεκάθαρο ότι το ιδανικό σχολείο είναι το 6/θ και καλά θα κάνουν να το αντιληφθούν οι γονείς και να συγχωνευτούν με το Δ ΣΧ Πλατάνου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους στο Ν. Χανίων υπάρχουν κενά και ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι΄ αυτά, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους.
Ο στόχος μας είναι το δημόσιο σχολείο να μη βγει λαβωμένο από αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα.
Ο στόχος μας είναι  να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία μας, να μπορέσουν να δώσουν στην κοινωνία αυτά που πρέπει και μπορούν να δώσουν.
Εκπτώσεις στην παιδεία δεν κάνουμε…
Και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας…

 Ο αντιπρόσωπος στη  ΔΟΕ Ν. Χανίων 

 Αντώνης Τσαλαπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου