Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Γάλλου Συναδέλφου - Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία στην έκφραση και τη διακίνηση ιδεών


Σε μία εποχή που ο σεβασμός της ανθρώπινης ύπαρξης αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα της εποχής μας, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η μάχη ενάντια στη μισαλλοδοξία γίνονται ολοένα πιο επιτακτικές ανάγκες για τη σύγχρονη κοινωνία. Δυστυχώς ενώ η αποδοχή της διαφορετικής άποψης σε όλες της τις εκφάνσεις (ιδεολογική, πολιτική, θρησκευτική) είναι συστατικό στοιχείο όλων των ανεπτυγμένων πολιτισμών, η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και ολόκληρος ο κόσμος έρχονται αντιμέτωποι με την αποτρόπαια δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού.

Μια δολοφονία που βρίσκεται στην απέναντι όχθη από την αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και που είναι απόρροια του φανατισμού και των νοοτροπιών που στοχεύουν στον διχασμό των ανθρώπων και των κοινωνικών υποσυνόλων.

Ως εκπαιδευτικοί και με γνώμονα πρωτίστως τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή αλλά και στην ελευθερία στην έκφραση και διακίνηση των ιδεών είτε σχετίζεται με θρησκευτικές είτε με κάθε είδους ελεύθερη σκέψη και άποψη, καταδικάζουμε απερίφραστα τη δολοφονία του Γάλλου Συναδέλφου. Μιας απάνθρωπης ενέργειας και των βαθύτερων αιτιών που την προκάλεσαν, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, του φανατισμού. Κανείς δεν μπορεί στο όνομα καμίας ιδεολογίας και καμίας διαφορετικής άποψης να ασκεί βία και βαρβαρότητα. Ακόμη περισσότερο όταν αναφερόμαστε στην ανθρώπινη ύπαρξη που είναι το υπέρτατο αγαθό.

Είναι ευθύνη όλων μας να προασπίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες για τις οποίες πάλεψαν γενιές και γενιές πριν από μας. Ο φόβος και η μισαλλοδοξία δε θα νικήσουν. Κανένας φανατισμός δε θα μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι από φόβο αντίθετα θα προασπίσουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Ως εκπαιδευτικοί δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε καθημερινά για αυριανούς πολίτες που θα ακούν, θα σέβονται, θα δέχονται τη διαφορετική άποψη και θα συνθέτουν.

 Θα παλεύουμε για μια κοινωνία που θα ενώνει και δε θα διχάζει τους ανθρώπους.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου