Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρηστικός Οδηγός Αναπληρωτή

 

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Συγχαρητήρια για την πρόσληψή σας! Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα ! ! !                                                             

Όσες και όσοι έχετε έρθει από διαφορετικά μέρη της χώρας, ευχόμαστε να περάσετε όμορφα στο νομό Ηρακλείου ! ! !

Ο οδηγός που ακολουθεί θέλει να σας δώσει βασικές πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες στην εργασιακή και εκπαιδευτική σας πορεία.

 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ:

·       ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 7 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές. Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Οι μέρες αυτές μετρούν στην πραγματική προϋπηρεσία.

·       ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 15 εργάσιμες ημέρες (+15 επιπλέον εργάσιμες ημέρες για δυσίατα νοσήματα) με αποδοχές. Η Αναρρωτική άδεια απαιτεί γνωμάτευση θεράποντος ιατρού. Η αναρρωτική άδεια λογίζεται ως πραγματική προϋπηρεσία.

Σημείωση: Οι αποδοχές δίνονται εφόσον έχουν συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας και κάτω του έτους ή τις αποδοχές των εργάσιμων ημερών ενός μηνός αν έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη άνω του έτους.

·       ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΓΑΜΟΥ/ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ 5 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές και προσμέτρηση στην προϋπηρεσία. Η άδεια αυτή δεν υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια του εργαζομένου.

·       ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ (συζύγου, τέκνου, γονέα ή αδελφού) 2 εργάσιμες ημέρες. Η άδεια είναι με αποδοχές και υπολογίζεται στην προϋπηρεσία.

·      ΑΔΕΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ/ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ 2 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές και υπολογισμό στην προϋπηρεσία.

Σημείωση: Οι δύο ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε εντός της σύμβασης. επόμενο ημερολογιακό έτος.  

·      ΑΔΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 14 εργάσιμες ημέρες (σε αναλογία με τη διάρκεια της σύμβασης

Χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο. Για κάθε ημέρα εξετάσεων δύναται να χορηγηθεί άδεια έως 2 ημερών πριν ή κατά την ημέρα εξέτασης. Δύναται να χορηγηθεί και μετά την ημέρα εξέτασης, εφόσον απαιτείται μετάβαση του εκπαιδευτικού σε άλλη πόλη. Είναι με αποδοχές και προσμέτρηση στην προϋπηρεσία.

·       ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 119 ημέρες με αποδοχές και προσμέτρηση στην προϋπηρεσία.

*Η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή 8 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και 9 εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών.

·       ΑΔΕΙΑ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ 14 εργάσιμες ημέρες κατά τη γέννηση του τέκνου. Με αποδοχές και προϋπηρεσία. Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται είτε: α) 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες 12 χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης, είτε β) μετά την ημερομηνία γέννησης, συνολικά ή τμηματικά, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

·       ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ 3 μήνες και 15 ημέρες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας με αποδοχές και προϋπηρεσία. ΝΑΙ Σημείωση: Εφόσον δεν γίνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ανατροφής τέκνου. Χορήγηση άδειας κατόπιν υποβολής αίτησης της αναπληρώτριας, στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά το χρονικό διάστημα αυτής, και συνοδεύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνεται ότι ο σύζυγος δεν κάνει παράλληλη χρήση αντίστοιχης διευκόλυνσης. Αλλαγή του χρονικού διαστήματος της άδειας που αιτείται η αναπληρώτρια δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων. *Στην περίπτωση που η άδεια λοχείας της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού λήγει κατά τους θερινούς μήνες, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, το διάστημα της άδειας ανατροφής υπολογίζεται κανονικά αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και στην εκπαιδευτικό χορηγείται το διάστημα από την ημερομηνία πρόσληψής της έως την ημερομηνία όπου συμπληρώνονται οι 3 μήνες και 15 ημέρες από τη λήξη της άδειας λοχείας.

·       ΑΔΕΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ 2 ώρες την εβδομάδα από το διδακτικό ωράριο της σύμβασης με αποδοχές και προϋπηρεσία.

*Εφόσον δεν κάνει χρήση της τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου. Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός (πλήρους και μειωμένου ωραρίου) που έχει παιδί ηλικίας έως 2 ετών έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, από το διδακτικό ωράριο και απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ:

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΕΥΡΩ                         (ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΑ)

ΜΚ1 0-2 ΕΤΗ

885,75

ΜΚ2 2-4 ΕΤΗ

924,25

ΜΚ3 4-6 ΕΤΗ

962,49

ΜΚ4 6-8 ΕΤΗ

999,90

ΜΚ5 8-10 ΕΤΗ

1035,66

ΜΚ6 10-12 ΕΤΗ

1073,08

ΜΚ7 12-14 ΕΤΗ

1108,83

ΜΚ8 14-16 ΕΤΗ

1144,58

Σημείωση 1η: Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου προσφέρει δύο επιπλέον μισθολογικά κλιμάκια και το αντίστοιχο ποσό.

Σημείωση 2η: Συνάδελφοι με τέκνα έχουν επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα:

1 παιδί -> 32,63 ευρώ επιπλέον

2 παιδιά -> 45,69 επιπλέον

3 παιδιά -> 78,01 επιπλέον

4 παιδιά -> 109,72 ευρώ επιπλέον

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Γραφεία Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»

2810 227 341

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

2810 529 309-10-11

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

2810 302440

Μισθοδοσία μόνιμων & αναπληρωτών

2810 529 302-4

Βενιζέλειο Νοσοκομείο

2813 40 8000

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

2813 402 111

Κτελ Ηρακλείου

2810 245 020

Λιμεναρχείο Ηρακλείου

2813 406 911

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

2810 397 129

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

2813 409 704-6

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η σχολική ζωή καθορίζεται από νόμους και προεδρικά διατάγματα, τμήματα των οποίων ορίζονται με εγκυκλίους. Όπως ήδη έχετε διαπιστώσει το νομοθετικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες και η διοικητική λειτουργία συγκεντρωτική.

Ο βασικός νόμος για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι το ΠΔ 79 του 2017, Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 - ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017 (Κωδικοποιημένο) με τις αναθεωρήσεις που του έγιναν. Όσα θέματα δεν καλύπτονται από αυτό συμπεριλαμβάνονται είτε σε παλιότερους νόμους είτε σε νεότερους. Στα σχολεία και νηπιαγωγεία ο αποφασιστικός θεσμός λειτουργίας είναι ο σύλλογος διδασκόντων, ο οποίος δίνει τις κατευθύνσεις και γι’ αυτό η ενεργό συμμετοχή στις συνεδριάσεις του, αποτελεί εγγύηση για δημοκρατική, ευέλικτη και ωφέλιμη για εκπαιδευτικούς και μαθητές λειτουργία.

Ο συνδικαλισμός στην εκπαίδευση σκοπό έχει να αναδείξει τα προβλήματα και τις παθογένειες του εργασιακού τοπίου στη δημόσια εκπαίδευση, να πιέσει για λύσεις, να προασπίσει δικαιώματα, να αποκρούσει λαθεμένες ή αντιδραστικές πολιτικές και να διεκδικήσει διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, να υπερασπιστεί τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην απόκρουση της νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως αντιμεταρρύθμιση, την οποία προωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Η κατηγοριοποίηση των σχολείων με την προσχηματική αξιολόγηση, η μείωση της συμμετοχής των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών με τα διορισμένα μέλη στα ΠΥΣΠΕ, η αποδυνάμωση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου και νηπιαγωγείου, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η ανάκληση θετικών καινοτομιών όπως η «τσάντα στο σπίτι», η περιγραφική αξιολόγηση, η κατάργηση της κλήρωσης των σημαιοφόρων, υπήρξαν ορισμένα μέτρα της αντιμεταρρύθμισης. Οι προσπάθειες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία από την τάξη, η αύξηση της ευαλωτότητας των αδύναμων μαθητών κατά τις περιόδους καραντίνας για τον κορονοϊό, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, αντιμετωπίστηκαν από τη συντονισμένη και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος» αποτελεί την οργανωμένη και αποτελεσματική συνδικαλιστική έκφραση του κλάδου. Ευνοεί και λειτουργεί ομάδες εργασίας, δραστηριοτήτων και παρέμβασης. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Συλλόγου www.sylekpe.gr .Στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. η παράταξή μας ήρθε, γι’ άλλη μια φορά, ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ και με την ψήφο των συναδέλφων μας εκπροσωπούμε τον κλάδο στο θεσμικό όργανο με 5 μέλη:

·       Πρόεδρος:  Γιώργος Μακράκης, τηλ 6932 708 450

·       Ταμίας:  Στέφανος Ψυλλάκης, τηλ 6937 005 192

·       Ειδικός Γραμματέας: Ζαμπία Λαζανάκη,  τηλ  6972 128 384

·       Υπεύθυνος Τύπου: Θανάσης Πασσίσης, τηλ 6977 296 923

·       Μέλος: Κωστής Μηλαθιανάκης, τηλ 6976 134707

Υπεύθυνη αναπληρωτών Ενωτικής Κίνησης: Χριστίνα Φραγκομιχελάκη, αναπληρώτρια δασκάλα, τηλ. 6951 769763

Στο διαδίκτυο μπορείτε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας:

https://aytonomo-diktyo.gr

Στο facebook μπορείτε να ακολουθείτε τις σελίδες μας:

·       Εκπαιδευτικά θέματα Α/βαθμιας Ηρακλείου (Υπεύθυνος διαχείρισης Βαγγέλης Παπουτσάκης, τηλ. 6976 948 091)

·       ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

Τα μέλη μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για οποιαδήποτε απορία ή επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

μέλος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών

  * Μέλος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου