Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η δικαιολογία της ασαφούς θεματολογίας και το πρώτο σεμινάριο ενημέρωσης στελεχών εκπαίδευσης για το διοικητικό κομμάτι της αξιολόγησης.



Η συνάντηση των διευθυντών εκπαίδευσης με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας το Σάββατο 15 Μαρτίου κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία καθώς ο κλάδος έδωσε το παρόν αποτρέποντας την πραγματοποίηση των σεμιναρίων. Λίγοι διευθυντές που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο πέρασαν νωρίς το πρωί τις πόρτες του υπουργείου και μέσα σε αυτούς ήταν όλα τα στελέχη εκπαίδευσης της Κρήτης. Νύχτα υπέγραψαν το παρουσιολόγιο για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην Αθήνα αλλά ο ζήλος τους συνεχίστηκε κατεβαίνοντας στην Κρήτη.
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου , ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή εκπαίδευσης Λασιθίου , πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους διευθυντές του νομού για θέματα λειτουργίας των σχολείων  όπως έγραφε η πρόσκληση. Την ίδια μέρα  και ώρα οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι πραγματοποιούνταν πορεία στην Αθήνα για τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο τομέα ύστερα από 103 χρόνια και ίσχυε τρίωρη στάση εργασίας προκηρυγμένη από τη ΔΟΕ.
Με τοποθέτησή του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου Μεραμβέλλου / Οροπεδίου , την Τετάρτη 19 Μαρτίου  καθώς και με τηλεφωνική ενημέρωση των προέδρων των τριών συλλόγων του νομού , ο αναπληρωτής αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης  Αλεξάκης Αλέξανδρος επεσήμανε την αναγκαιότητα αποτροπής της συνάντησης  καθώς ήταν ηλίου φαεινότερο ότι το κύριο θέμα θα ήταν η ενημέρωση -   επιμόρφωση προϊσταμένων σχολικών μονάδων  για το διοικητικό κομμάτι της αξιολόγησης.  Η απάντηση των προέδρων ήταν αρνητική με την πρόταση της τρίωρης στάσης εργασίας με σκοπό την αποτροπή της εισόδου των στελεχών στα γραφεία και της ουσιαστικής ακύρωσης της.  Η αντιπρόταση της στάσης εργασίας,  όταν θα άνοιγε  το θέμα της αξιολόγησης,  ήταν αυτή που υιοθετήθηκε αλλά με τι πιθανότητες επιτυχίας; Για την επιτυχία της στάσης  χρειάζεται καλή ενημέρωση των διευθυντών από τους προέδρους  των συλλόγων (δύο εκ των οποίων είναι και διευθυντές) και προειδοποίηση από την αρχή της συνάντησης.
Τελικά στο επίμαχο θέμα υπήρξε προκήρυξη στάσης εργασίας από την πρόεδρο του συλλόγου Μεραμβέλου και Οροπεδίου ,  με την σύμφωνη γνώμη των άλλων προέδρων αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξαν πολλοί πρόθυμοι να την ακολουθήσουν πέφτοντας το μόνο όπλο που τους είχε απομείνει στο κενό. Άραγε δεν ξέρανε την δυσκολία του εγχειρήματος και την προπαρασκευή που χρειάζεται για να πετύχει; Αν μπει το αυλάκι στο νερό δύσκολα βγαίνει πάλι έξω..
Τελικά μετά τα επιτυχημένη σεμινάρια των σχολικών συμβούλων στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία την ώρα που σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είχαν αποτραπεί, ακολούθησε η επιτυχημένη ενημέρωση των στελεχών πάνω στο διοικητικό κομμάτι της αξιολόγησης. Πρωτοπόρος ο νομός στην εφαρμογή της αξιολόγησης αν και υπήρξε «σθεναρή» συνδικαλιστική αντίσταση. 
Την ώρα που ακυρώνονταν τα σεμινάρια στην Αθήνα με μαζική συμμετοχή των συναδέλφων  στο Λασίθι η συνάντηση πέρασε «αβρόχοις ποσίν»  καθώς όλοι βολεύονταν πίσω από το έωλο επιχείρημα της ασαφούς θεματολογίας. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κάποιοι συνάδελφοι θα τα νιώσουν στο πετσί τους. Ποια θα είναι τότε η στάση αυτών που θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν και δεν το έκαναν;
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ


ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου