Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

1ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου, από τον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου Τρούλη Γιώργο.

         



Γιώργος Τρούλης                                         Ρέθυμνο, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου
Τηλ. 6936841955


Προς τους Συναδέλφους μου



                        Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα  : «Συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου για τις λειτουργικές υπεραριθμίες και τον προσδιορισμό των λειτουργικών κενών»


Σήμερα Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου με βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις λειτουργικές υπεραριθμίες και τον προσδιορισμό των λειτουργικών κενών.

α) Λειτουργικές υπεραριθμίες και κάλυψη των κενών θέσεων των ολοημέρων

Το υπηρεσιακό συμβούλιο ξεκίνησε με την ενημέρωση ότι από το υπουργείο παιδείας υπάρχει οδηγία για κάλυψη των λειτουργικών κενών των ολοήμερων κλασικών τμημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων από αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ ενώ των ΕΑΕΠ (αναμορφωμένου προγράμματος) από μόνιμους συναδέλφους ή από αναπληρωτές τακτικού προϋπολογισμού, όπου υπάρξει ανάγκη. Από την προηγούμενη μέρα είχα δηλώσει και τοποθετηθεί ότι δεν θα δεχτώ καμία μετακίνηση συναδέλφου από την οργανική του, ως προδήλως παράνομη. Η οδηγία αυτή δημιουργούσε πρόβλημα στη διαδικασία των υπεραριθμιών και το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, βλέποντας με ανθρώπινο μάτι τη διαδικασία, αποφάσισε ομόφωνα να μην μετακινηθεί κανένας μόνιμος συνάδελφος (ως λειτουργικά υπεράριθμος) από τα κλασικά ολοήμερα δημοτικά και να καλύψουν τα κενά των ολοημέρων τμημάτων οι μόνιμοι συνάδελφοι.
Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι η απόφαση αυτή λύνει τα προβλήματα που θα γιγαντωθούν στη συνέχεια. Ενώ δεν προέκυψε καμία υπεραριθμία σε αυτά τα σχολεία, θα υπάρξει πρόβλημα στις αποσπάσεις δασκάλων και ιδιαίτερα στους νηπιαγωγούς. Οι κενές  θέσεις που έχουν υπολογιστεί για κάλυψη από αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ δεν θα δοθούν στις αποσπάσεις των μόνιμων συναδέλφων καταστρατηγώντας βασικά δικαιώματά μας. Στην πράξη σημαίνει ότι 16 κενές θέσεις δασκάλων (ολοήμερων) και 33 κενές θέσεις νηπιαγωγών θα καλυφθούν μόνο από αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ.
Αυτή η απόφαση του υπουργείου παιδείας καταστρατηγεί τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού κόσμου, αδιαφορεί για τις κοινωνικές- οικογενειακές κλπ ανάγκες των εκπαιδευτικών και των σχολείων και προτάσσει μια οικονομικίστικη και απάνθρωπη πολιτική.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι αιρετοί πρέπει να κρατήσουμε σκληρή στάση μέσα και έξω από τα υπηρεσιακά συμβούλια, υπερασπιζόμενοι με την θέση και την ψήφο μας τα δικαιώματα των συναδέλφων μας. Οι συνέπειες για ελάχιστες αποσπάσεις, ειδικά στα νηπιαγωγεία, διαμορφώνει εκρηκτικές συνθήκες στα θεμέλια των σχολείων μας και στις πάσης φύσεως σχέσεις των συναδέλφων. Θεωρώ απαραίτητη την τοποθέτηση του τοπικού συλλόγου αλλά και της ΔΟΕ απέναντι στο θέμα και παράλληλα τη δραστηριοποίηση των συναδέλφων όπου μαζί με τα ΔΣ των συλλόγων να προχωρήσουν σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.
Δεν υπάρχουν πια περιθώρια, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, την Πέμπτη 4/9 στις 7 ώρα, όλοι οι συνάδελφοι να παραστούν στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να προσδιοριστούν από κοινού οι δράσεις μας απέναντι στην αυθαιρεσία του υπουργείου παιδείας.

«Λειτουργικές υπεραριθμίες και προθεσμίες»

Οι λειτουργικές υπεραριθμίες σε δασκάλους που προέκυψαν φέτος είναι συνολικά 18 και 1 φυσικής αγωγή. Αναλυτικά προκύπτουν οι παρακάτω υπεραριθμίες ανά σχολική μονάδα και κατηγορία εκπαιδευτικών:

Δ.Σ. Αγκουσελιανών           2
16o Δ.Σ. Ρεθύμνου               2
1o   Δ.Σ. Ρεθύμνου               4
3o   Δ.Σ. Ρεθύμνου               2
Δ.Σ.  Αλφάς                          1
Δ.Σ.  Σκεπαστής                  1
Δ.Σ. Μαργαριτών                3
            1ο Δ.Σ. Περάματος              3

Στους καθηγητές φυσικής αγωγής ΠΕ 11 προκύπτει υπεραριθμία στο:
          
             Δ.Σ.  Λιβαδίων      1

Οι συνάδελφοι όλων των παραπάνω σχολείων καλούνται να δηλώσουν εάν επιθυμούν ή όχι να κριθούν λειτουργικά υπεράριθμοι, με email ή Fax (28310-27453) από την  Tετάρτη 03-09-2014  και έως την  Πέμπτη  04-09-2014  και ώρα 12:00 στη Γραμματεία του Π.Υ.Σ.Π.Ε. (Συμπληρώνετε αυτή την αίτηση:  
Την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά τη λήξη της προθεσμίας, έχει προγραμματιστεί να γίνει συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στο οποίο θα χαρακτηριστούν ονομαστικά οι υπεράριθμοι και θα δοθεί νέα προθεσμία για δήλωση σχολικών μονάδων. Μαζί με την ονομαστική κατάσταση των υπεράριθμων θα ανακοινωθούν και τα λειτουργικά κενά αλλά και οι όμορες ομάδες των σχολείων.
β) Προσδιορισμός λειτουργικών κενών

Αμέσως μετά τη διαδικασία των λειτουργικών υπεραριθμιών, προσδιορίστηκαν τα λειτουργικά κενά των εκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών αφαιρώντας τις υπεραριθμίες και όσους έχουν έρθει από άλλα ΠΥΣΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στείλει οι διευθυντές των σχολείων (χωρίς τις νέες εγγραφές) προκύπτουν συγκεντρωτικά τα εξής λειτουργικά κενά:

Δασκάλων: 57 (από τα οποία τα 16 θα είναι μέσω ΕΣΠΑ)
Νηπιαγωγών: 43 (από τα οποία τα 33 θα είναι μέσω ΕΣΠΑ)
Φυσικής Αγωγής: 20
Αγγλικών: 22
Μουσικής: 2 (χωρίς τα κενά στα ΕΑΕΠ)
Δασκάλων ειδικής αγωγής: 16
Νηπιαγωγών ειδικής αγωγής: 4
Μουσικούς ειδικής αγωγής: 1

Επομένως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Ρεθύμνου προκύπτουν συνολικά περίπου 165 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δίχως όμως να υπολογίζονται τα κενά σε καθηγητές πληροφορικής, εικαστικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής στα 12 ΕΑΕΠ σχολεία του νομού. Εάν συμπεριληφθούν και αυτά τα κενά το Ρέθυμνο χρειάζεται πάνω από 200 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν πλήρως τα σχολεία μας.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας σε πολλές σχολικές μονάδες του νομού μας (θα υπολειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία της πόλης και πολλά σχολεία δεν θα έχουν δασκάλους και νηπιαγωγούς στην ύπαιθρο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελούν 6 δημοτικά σχολεία και 10 νηπιαγωγεία που δεν έχουν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και στις 11 Σεπτεμβρίου, εάν δεν γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών, δεν θα έχουν κανένα δάσκαλο ή νηπιαγωγό και θα παραμείνουν κλειστά.
Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του Ρεθύμνου να συνδράμουν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών μας, στη διεκδίκηση για την κάλυψη αρχικά αυτών των κενών. Όλοι μαζί είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε το καλύτερο για τα σχολεία μας.


      «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»
Αδαμάντιος Κοραής

                                                      Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

                                                        Γιώργος Τρούλης

                                                       Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου



*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν e-mail στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου