Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η εκπαιδευτική κοινότητα επιβεβαιώνεται… Αθωράκιστα σχολεία και τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό !

ΤΟ ΥΠΑΙΘ εμπαίζει εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές !

Έπειτα από τις πρώτες ημέρες επανέναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, φανερώνεται πως κυβέρνηση και ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας άφησαν στον «αυτόματο πιλότο» τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες υγειονομικά συνθήκες και στην κορύφωση της πανδημικής κρίσης.

Όχι μόνο δεν εισάκουσαν κανένα από τα αιτήματα της εκπαιδευτικής, της γονεϊκής και μέρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ άφησαν τα σχολεία χωρίς έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη καλύπτονται άμεσα τα κενά των νοσούντων συναδέλφων, να μετακυλίεται το βάρος στο υπάρχον προσωπικό, να κλείνουν τμήματα και η εκπαιδευτική διαδικασία δυστυχώς να υπολειτουργεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Ηρακλείου, κατά μέσο όρο, απουσιάζουν καθημερινά 150 νοσούντες εκπαιδευτικοί, ενώ συνάμα υπάρχουν ακόμη 100 περίπου εκπαιδευτικά κενά, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Μέχρι και σήμερα η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε στις εξής προσλήψεις στη Διεύθυνση Π.Ε. Ηρακλείου:

Ø  14 εκπαιδευτικοί πλήρους σύμβασης (4 ΠΕ 70, 2 ΠΕ 60, 3 ΠΕ 06, 2 ΠΕ 86, 3 Παρ. Στήριξη), που θα αναλάβουν υπηρεσία Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Ø  9 εκπαιδευτικοί 3μηνης σύμβασης (4 ΠΕ 70, 2 ΠΕ 60, 2 ΠΕ 11, 1 ΠΕ 06), που θα αναλάβουν υπηρεσία την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέρα από το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, αξιοποιώντας την πανδημία, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, εμπαίζει εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές, καθώς δεν μερίμνησε να γίνουν έγκαιρα προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους σύμβασης, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Τέλος, μεγαλύτερη απόδειξη, για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες, είναι πως χιλιάδες γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, όχι γιατί νοσούν αλλά γιατί φοβούνται.

Ζητάμε, έστω και τώρα:

·       Κατάργηση της τροπολογίας Ν.Δ. που αύξησε στους 25 τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Αραίωση των πολυπληθέστερων τμημάτων.

·       Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου και σύμβασης στη διάθεση των διευθύνσεων για γρήγορη αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί.

·       Μείωση των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία-μετακινήσεις από και προς το σχολείο- στο 50% από το 100% που είναι σήμερα σε πληρότητα.

·       Παροχή μασκών υψηλής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

·       Δωρεάν επαναλαμβανόμενα PCR test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

·       Ολιγοήμερο κλείσιμο τμήματος, και ουσιαστική ιχνηλάτιση, εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα σε μαθητή –μαθήτρια ή εκπαιδευτικό του τμήματος και άνοιγμα μετά τη διαπίστωση ότι δεν φέρουν τον ιό οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος.

·       Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και μετατροπή όλων των υπαρχόντων σε πλήρους ωραρίου.

·       Παροχή συστημάτων αερισμού των αιθουσών όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

*Μέλος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών 

 

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου