Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣΤΕ και να αποδώσει στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς το σύνολο της άδειας ανατροφής

 

Η κα Κεραμέως λίγο πριν τον μόνιμο διορισμό των συναδέλφων, σε  μια ακόμα επίδειξη της αυθαιρεσίας και της αναλγησίας των ενεργειών της, έδωσε εντολή και εξαιρέθηκαν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι από τις άδειες ανατροφής που ισχύουν για όλους τους διορισμένους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα με την αρ. 108357/Ε3/21.8.2020, για τους νεοδιόριστους,  κατέβηκε το όριο ηλικίας των τέκνων από τα 4 έτη που ίσχυε μέχρι σήμερα στα 2 έτη, για τη χορήγηση της άδειας ανατροφής.

Όμως πέρα από την υποστήριξη των συναδέλφων σε συνδικαλιστικό επίπεδο (ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΣΕΠΕ) και αφού το ΥΠΑΙΘ αρνούνταν πεισματικά να ακολουθήσει τη φωνή της λογικής ήρθε η δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ). Ειδικότερα με την αρ. 3267/2021 απόφαση του Γ’ Τμήματος, σύμφωνα και με το ενημερωτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, κρίθηκε «ότι η ως άνω εγκύκλιος δεν αποτελεί εγκύκλιο καθότι δεν αποδίδει ισχύον δίκαιο, αλλά εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου αντίθετες προς τις ισχύουσες διατάξεις και ότι στερείται νομοθετικού ερείσματος. Επομένως πεντακάθαρα το δικαστήριο δικαίωσε τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο και επειδή υπάρχουν περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις αδικιών που έχουν επέλθει με την εφαρμογή της απαράδεκτης αυτής καλούμε:

Ø  την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να συμμορφωθεί αμέσως, όπως έχει υποχρέωση, με την απόφαση του ΣΤΕ, ώστε να αποκαταστήσει τους συναδέλφους που αδικήθηκαν και να αποδίδει από τώρα και στο εξής τις άδειες που δικαιούνται.

Θεωρούμε αδιανόητο να επιδιώξει να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της για όλη την αδικία, την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί και να τους αναγκάσει να οδηγηθούν με αγωγές στα δικαστήρια, για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της απόφασης του ΣΤΕ.

Καλούμε επομένως:

Ø  τους συναδέλφους να καταθέσουν αιτήσεις στις Διευθύνσεις ΠΕ που υπάγονται για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί και την εφαρμογή της απόφασης από τώρα και στο εξής.

Ø  τη ΔΟΕ να παρέμβει άμεσα προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και να αποδοθούν στους συναδέλφους όλα όσα δικαιούνται και παρανόμως τους στερήθηκαν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.


*Μέλος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου